Egy kincs odisszeája: Seuso kincse

2022.10.13. 08:00

Fejér megyei vonatkozású film is szerepel a franciáknak szóló filmajánlóban

Az egyik legjelentősebb francia médiakonszern, a Mediawan közzétette filmajánló összeállítását 2022 utolsó negyedévére. Az összeállításban magyar, pontosabban Fejér megyei vonatkozásokkal rendelkező 52 perces új dokumentumfilm is szerepel, az Egy kincs odisszeája: Seuso kincse.

Tóth Sándor

Az angol műkincsvédelmi detektív, Richard Ellis évekig nyomozott a Seuso-kinccsel kapcsolatos cselekmények, bűnesetek után. Erről öt évvel ezelőtt a Fehérváron rendezett közönségtalálkozón is mesélt. Vajon megszólal-e az franciák dokumentumfilmjében?

Forrás: FMH-Archív / NN

Ez az első hivatalos francia közlés a Vivien Floris és George Ozer által az idén Magyarországon is forgatott filmről. A novemberre jelzett bemutató ajánlóját a következő ismertetővel látták el: „A különböző uralkodók regnálása idején kibocsátott és a közelmúltban Magyarországon előkerült arany és ezüsttárgyak ma sok kapzsiságot keltenek. A Seuso kincse a kulturális javak illegális kereskedelmének hatalmas hálózata nyomába vezet bennünket.”

Mint arról lapunkban korábban beszámoltunk a francia filmesek februárban forgattak Fejér megyében. Több helyszínen, a szabadbattyáni régészeti területen, a szár-hegyi borospincében – ahol meggyilkolták a késő római ezüstkészlet megtalálóját, Sümegh Józsefet – és Gorsiumban is készítettek felvételeket dokumentumfilmjükhez. A bemutatás előtt álló film kapcsán Vivien Floris és George Ozer elmondták, hogy filmre vitt témáik között mindig olyanok szerepelnek, amelyeknél furcsa események vannak a kincsleletek előkerülése körül: fosztogatás, lopás, csempészés vagy más bűnügy. Amikor megismerték a Seuso-kincs történetét, azonnal látták, van lehetőség valódi nyomozásra Sümegh József halálesete és a kincs megtalálása körül. Nem gondolják, hogy képesek megfejteni minden rejtélyt, de remélik, sikerül felhívniuk a figyelmet a filmen keresztül is a világ legnagyobb kincsei közé tartozó Seuso-ezüstkészletre. 

Az Egy kincs odisszeája: Seuso kincse premierjére a Toute l’Histoire tévécsatornán kerül sor. A francián kívül angol nyelvű szövegváltozata is készül majd, remélhetően lesz igény arra, hogy Magyarországon is bemutassák magyar szinkronnal. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában