Frissen Fejérből

2022.10.20. 13:03

Az ezerarcú Gárdonyi Gézát ünnepelték Kápolnásnyéken

Mozaik Múzeumtúra Roadshow keretében ünnepelték Gárdonyi Gézát csütörtökön a kápolnásnyéki Halász Gedeon Eseményközpontban. Megtelt a ház gyerekekkel, akik az ország több pontjáról – így Gárdonyból is – érkeztek azért, hogy az ország egyik legnépszerűbb könyve, az Egri csillagok íróját jobban megismerjék.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

A Mozaik Múzeumtúra Program 2014-ben indult, legfontosabb célja a magyarországi, illetve a kárpát-medencei magyar vonatkozású kiállítóhelyek, gyűjtemények, múzeumok népszerűsítése, valamint hogy ennek hatására egyre több fiatal látogató érkezzen a kiállításokra – így mutatta be Makranczi Zsolt, a program vezetője a Gárdonyi Műhely csütörtöki eseményén azt a projektet, melynek keretében - halálának századik évfordulója apropóján - jobban megismerhették a gyerekek Gárdonyi Géza életét. A kápolnásnyéki Halász Gedeon Eseményközpont adott otthont a sokféle programnak: élmény alapú múzeumpedagógiai foglalkozásokat, előadásokat, kastélyparki játékokat, interaktív előadásokat, kvíz feladatokat kaptak a felső tagozatosok ezen a napon.

Makranczi Zsolt a Mozaik Múzeumtúra Roadshow program vezetője
Fotós: S. Töttő Rita / FMH

Az Ezerarcú Gárdonyi című utazókiállítás megnyitójára is sor került az eseményen. Rodics Eszter, a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola elnöke e szavakkal mutatta be a tárlatot:

- Azért született meg a kiállítás, hogy Gárdonyi Gézát újra visszahozzuk Gárdony térségében a köztudatba, újra ünnepeljük egy kicsit őt. A magyar irodalom nagyon fontos szereplője volt és egy fantasztikusan sokoldalú ember. A tárlat arra nagyon jó, hogy képet kapjunk arról, mennyi mindennel foglalkozott ez a nagyszerű ember, s mennyire sokoldalú és különleges szereplője volt a magyar irodalomtörténetnek.

Rodics Eszter, a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola elnöke
Fotós: S. Töttő Rita / FMH

Ezt követően Sz. Király Júlia Eger város jókívánságait hozta a gyerekeknek. Gárdonyiról hozott történeteket az irodalomtörténész, melyeken keresztül kicsit jobban megismerték a gyerekek az Egri csillagok íróját. Bányai Balázs történész pedig a múlt századelőn a kastélyban élt gyerekek életéről mesélt a mai fiataloknak. A feol.hu-nak elmondta: - A kastélyról szólva elmesélem, hogy milyen személyzet élt itt, azok közül is kik álltak közel az itt élő gyerekekhez. Érdekesség, hogy Kápolnásnyéken már nem volt olyan nagyszámú nevelősereg. Halász Gedeon első két gyermekének ugyanis még a hagyományos módon volt angol, német és francia nevelőnőjük, mint más arisztokrata családoknak a környéken. Viszont a két világháború időszakára, a ’30-as évekre a család anyagi helyzete megromlott, így sokkal kisebb számú személyzetet tudtak fentartani. Ezért a gyerekeknek a házitanító helyett az édesanyjuk adta az elemi iskolai képzést. Néha ugyan bejött a kastélyba az elemi iskolai tanár, hogy lássa a haladásukat, az év végi vizsgák azonban ugyanúgy zajlottak, ahogy az iskolában – mesélte a történész. A program végén pedig – megkoronázandó az eseményeket - a Vox Mirabilis Kamarakórus adott – Gárdonyihoz kapcsolódó – koncertet.

Sz. Király Júlia, irodalomtörténész
Fotós: S. Töttő Rita / FMH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában