Kívül belül felfedezhették a felállított jurtát

2022.08.27. 19:04

Megelevenedett a történelem a Királyok parkjában

Több ezer éves népi játékokkal ismerkedhettek kicsik és nagyok a Palotavárosban szombaton. A Királyok parkjánál kézműves foglalkozással, arcfestéssel és megannyi izgalmas programmal várták a gyerekeket.

Héjj Vivien

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Kezdetét vette a palotavárosi programkavalkád: mint arról már korábban hírt adtunk, első alkalommal rendeték meg a Királyok parkjánál a Nagy Jurta-napot, mellyel párhuzamosan 14 óráig tartott a Szegényeket Támogató Alapítvány nyárbúcsúztató családi napja, majd 15 órától kezdetét vette a Palotavárosi piknik.

A hagyományteremtő céllal útjára indított Nagy Jurta-nap kezdetén a Királyok parkja bejáratánál lévő, idén tavasszal felavatott Napkapun emléktáblát helyeztek el, amely a park kialakításának emlékét hivatott őrizni. A jelenlévőket Viza Attila, Palotaváros önkormányzati képviselője, a rendezvény fővédnöke köszöntötte. Az eredetileg 1986-ban megálmodott és felállított díszkapu Cs. Kiss Ernő népi iparművész tervei alapján készült, a kiindulási és vázlatterveket Péterffy László és Csete György készítették. A park kitalálója, szervezője és irányítója Vojtkó Istvánné volt.

A park legmagasabb pontján felállított jurta – más néven nemezsátor – ugyancsak a történelmi hagyományok megőrzését, továbbörökítését hirdette. A még felújítás alatt lévő nemezsátrat már pénteken felállították, a szervezők kora délutántól estig dolgoztak, hogy szombaton már az érdeklődők is felfedezhessék a közel 40 éves múltra visszatekintő jurta minden szegletét.

– A nemezsátornak volt egy nagyon komoly hierarchiája. Nálunk most Géza fejedelem áll a fő helyen, az ajtó bejáratával szemben, ahol a családfő helye van, középen a tűz lobogott egykor. Ahogy belépünk, azonnal szembetűnik, hogy alacsony az ajtó, ami azért van, hogy aki belép, meghajoljon. A küszöbre lépni nem szabad, így gyakorlatilag mindenképp meg kell hajolni, ezzel tiszteletünket tesszük a családfő, jelen esetben Géza fejedelem előtt. – mesélt a jurtát övező szokásokról, rendszabályokról Berta József, a szervező Fejér Megyei Népművészeti Egyesület alapítótagja.

– A sátornak is lelke, van – mutat a nemezsátrat vízszintesen körbeölelő kötélre –, ha valaki ezt elvágja, az egész összedől. Ha belépünk a sátorba, jobbra az asszonyok, balra a férfiak ültek. Itt komolyan vették a hierarchiát: a legidősebbek, a családfő és a felesége foglaltak helyet a bejárattól legtávolabb, a csecsemők és a szopós állatok az ajtó mellett kaptak helyet. – magyarázta Berta József.

A program során Nagy érdeklődés övezte Egyed István solymász bemutatóját, aki az ismeretterjesztő előadás után a jelenlévők tudásvágyát kielégítve megannyi érdekességet elárult a sólymok neveléséről, tanításáról. 

Mindeközben íjászat, kézműves foglalkozás és tucatnyi népi játék várta az érdeklődőket, s a gyerekek legnagyobb örömére egy mobil ugrálóvár is helyet kapott a palotavárosi parkban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában