Koncertsorozat

2022.07.20. 17:04

Mingus! Mingus! Mingus! - izgalmas jazz az udvarban

Folytatódott az Egyházmegyei Múzeum hangulatos udvarában rendezett koncertsorozat. Kedden este a Mingus! Mingus! Mingus! zenekar vette le a lábáról a közönséget.

Bokros Judit

A Mingus! Mingus! Mingus! életre hívója Ajtai Péter nagybőgős, a képen barna sapkában

Forrás: Fehér Gábor / FMH

A koncerteken a jazz alternatív változatát művelő előadókat ismerhet és hallgathat meg a közönség, köszönhetően Kiss György szervezőnek, aki a múzeummal együttműködve hívja meg a műfaj krémjét áprilistól októberig, havonta egy alkalommal. 
Eddig is remek nevek - például a Geröly Space Quintet - szerepeltek a programban, legutóbb pedig az 1979-ben elhunyt Charles Mingus nagybőgős, komponista, zenekarvezető  tiszteletére alakult Mingus! Mingus! Mingus! zenekar érkezett. 
A formáció a szintén bőgős Ajtai Péter nagy álmaként valósulhatott meg, hogy feldolgozza a híres Mingus zenéjét. Ezt pedig alázattal, az eredeti zene esszenciáját átadva, azt mégis saját ízlésre formálva teszi meg. 
Az Egyházmegyei Múzeum kerthelyiségében tehát Ajtai Péter (nagybőgő) mellett Ávéd János (tenor szaxofon), Kováts Gergő (bariton szaxofon), Cseke Dániel (alt szaxofon), Baló Sámuel (zongora) és Geröly Tamás (dob) teremtett remek hangulatot, izgalmas zenei megoldásokkal fenntartva a figyelmet. 
A múzeum igazgatója, Smohay András köszöntőjében ezúttal arra utalt: ahogyan ők viszonyulnak a hagyományhoz, a szent tárgyak megőrzéséhez, bemutatásához, úgy viszonyul ez a koncertsorozat a klasszikus jazzhez, vagy maga a zenekar Mingus zenéjéhez. Vagyis párbeszédet folytatva, az eredeti zene értékeit megőrizve teremtenek újat. 
A sorozat augusztus 24-én folytatódik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában