Művészek és katonák

2022.07.29. 21:27

Folytatódott az Emlékparki nyár

Ezen a pénteken, július 29-én 18 órától is képző- és előadóművészettel folytatódott az Emlékparki nyár elnevezésű rendezvénysorozat a Katonai-Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyen.

Tihanyi Tamás

A megnyitó előtt Kovács Mónika, aki mások mellett Simon M. Veronikától is tanult. Mellette Oláh László szakmai igazgató

Forrás: Tihanyi Tamás

– Általában vagy a művészek, vagy pedig a témák megválasztásával igyekszünk szolgálni a honvédelem, a haza fegyveres védelmének ügyét – mondta Oláh László, a létesítmény szakmai igazgatója. – Ezúttal mindkét vállalt cél megvalósult, hiszen a mai rendezvényen a Honvéd Kulturális Egyesület képzőművészeti tagozatának alkotói hozták el műveiket, amelyeknek jó része katonai vonatkozású. Ők az egyesület várpalotai régiójához tartoznak.

Fröschl Mónika (balra) és Holy Csaba alkotásai
Forrás: Tihanyi Tamás

A szeptemberig látható tárlaton egy fafaragó és hat képzőművész közel negyven alkotását tekinthetik meg az egyre népszerűbb és egyre nagyobb feladatokat vállaló emlékpark ifjú és idősebb látogatói. A Honvéd Kulturális Egyesület képzőművészeti tagozata 1993-ban jött létre: tagjai hivatásos vagy nyugállományú katonák, közalkalmazottak. Közösségük egykor a honvédség alkotótáborainak résztvevőiből verbuválódott, de az egyesület mára az egész országot átfogó regionális műhelyek rendszerévé szerveződött. A pákozdi Mészeg-hegyen ezúttal közülük a várpalotai régióvezető Kovács Mónika, Fröschl Mónika, Venczel Virág, Horváth Beáta és Somogyi László, valamint vendégművészként a székesfehérvári Holy Csaba festményekkel jelentkezett a közönség előtt. Körmendi Béla, akit még gyermekkorában a régi csikósok, pásztorok ihlettek meg faragott botjaikkal, fafaragásokat állított ki.

A művészeti esemény után, 19 órától a Military Girls adott könnyűzenei koncertet az Emlékparki nyár vendégeinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában