Ukrán Kultúra Napja

2022.06.09. 19:53

Napfény az ukrán szíveknek

Elcsukló hangon köszöntötte a megjelent ukránokat Najgyenov Vlagyiszlav, a Székesfehérvári Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnöke csütörtökön este, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Aki eljött, 'hazai' muzsikában részesülhetett.

S. Töttő Rita

Forrás: Nagy Norbert / FMH

Az Ukrán Kultúra Napja alkalmából rendezett zenés estet a Székesfehérvári Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat csütörtökön, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Olyan előadókat hívott meg az eseményre Najgyenov Vlagyiszlav, mint Zán András, Zán Uljáná, Oksáná Kárpovics, Shur Alexándr és Bernáth Ferenc. 

- Olyan koncertsorozatot szerettünk volna szervezni, amivel kicsit vidámabbá tesszük az itt dolgozó, élő ukránok mindennapjait. Olyan fellépőkről van szó, akiket szeret az ukrán közönség - fogalmazott az elnök, aki hozzátette: az estet magyar kormányzati támogatásból tudták megvalósítani. A koncert kezdetekor megköszönte a városnak, a civileknek, egy helyi iskolának és a vállalkozásoknak a sok segítséget, amit a háború kitörése óta adtak az ukrán menekülteknek. A hírlapnak pedig elmondta: - Nagyon sok segítséget kapnak az emberek a városban, rengetegen dolgoznak a gyárakban és szállást is kapnak. A Digitális Tudás Általános iskolája mindemellett két osztályt nyitott az ukrán gyerekeknek s nagy szeretettel fogadták őket. Ez nagy segítség az ukrán szülőknek, hiszen nagy a teher rajtuk. A diákok ukránul, magyarul és angolul tanulhatnak itt, így mindhárom nyelvet gyakorolhatják. Ez jelentősen hozzásegíti majd az ukrán gyerekeket az integrációhoz, s hogy később akár részt vehessenek az általános magyar oktatásban is. 

A koncert közönségét pedig így köszöntötte: - Szeretnénk ezzel a programmal egy kis napfényt vinni az ukrán szívekbe, hogy kiszakadhassanak a hétköznapokból - mondta Najgyenov Vlagyiszlav, aki tört magyarsággal szólt a hallgatósághoz, szavait pedig ukrán nyelvre fordították. Így a közönségből mindenkihez eljuthatott az üzenet. A műsort egy kötetlen beszélgetés és állófogadás követte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában