Szeptemberig megtekinthető

2022.06.22. 19:33

Időutazás fotókkal, kvízzel, előadással a '80-as évekbe

A Múzeumok éjszakájához kapcsolódva az MNL Fejér Megyei Levéltárában berendezett, Volt egyszer egy településfényképezés – Fejér megye 1984-85-ben című kiállítás is látogatható.

Bokros Judit

A kiállítás fotó- illetve történelmi tárlat, célja a korszak elfogulatlan bemutatása

Forrás: Fehér Gábor / FMH

A tárlatot még márciusban nyitották meg, és a levéltár nyitvatartási idejében, illetve előzetes bejelentkezés alapján egészen szeptember 17-ig megtekinthető. Aki szeretne egy kicsit nosztalgiázni, vagy fiatalként arra kíváncsi, milyen volt a szocializmusban, a Kádár-korszakban, annak is a vége felé élni, milyen környezetben teltek az emberek napjai, annak mindenképpen érdemes megnéznie a tárlatot. Amelynek gerincét egyébként az említett időszakból való, eredeti, valamint digitális javításon átesett, nagyított, fekete-fehér fotók adják. Ezeket korábban nem publikálták, és a mostani kiállítás is egy országos projekt része.

Az 1980-as évek derekán készült fotókon és a mellettük berendezett, a kor hangulatát idéző installációk révén jól követhető, hogyan is léteztek a szocializmus életvilágai (hogy az ajánló szövegre utaljak), és miként léteztünk abban mi, emberek. A két teremben, tablókon elhelyezett fényképeken egyrészt a magánélet helyszíneit láthatjuk például lakásbelsőkkel, jellegzetes bútorokkal, másrészt közösségi terek – egyebek mellett iskola, óvoda - jelennek meg előttünk. Megfigyelhetjük, vagy személyes emlékeinkben kutatva felfedezhetjük, milyen is volt iskolásnak lenni, illetve falusi utcák kockaházakkal szegélyezett miliőjét vethetjük össze magunkban a mai vidék arculatával. 

A kiállítás interaktivitásra, játékra is ösztönöz: egyrészt, az emlékeket idéző retro tárgyakkal felszerelt installációknak köszönhetően akár korabeli fodrászatba képzelhetjük magunkat, próbálhatunk napszemüvegeket, otthonkát, „benézhetünk” egy kisboltba, másrészt a modern eszközök és alkalmazások révén retro-kvízzel tesztelhetjük tudásunkat például a korszak rajzfilmjeiről, élelmiszereiről.

A Múzeumok éjszakája programsorozatában június 25-én, szombaton 18-24 óráig tart nyitva a kiállítás. A gyerekeknek szóló játékos foglalkozások mellett 19 órától Pallag Zoltán régész, író ad elő A Kádár-kockarégészete címmel, 20:30-tól pedig Blues Henger Band-koncert kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában