Diákírók a porondon

2022.05.01. 07:10

Tehetséges középiskolások írásait mutatja be a Vörösmarty Társaság folyóirata

Középiskolások írásaiból indult új rovat a Vörösmarty Társaság folyóiratában. Bemutatót is tartottak.

FMH

Kiss Viktória, Balog Rozália és Horváth Margit is felolvasott

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Vörösmarty Társaság „fiatalodásának” egyik lépése volt a februárban elindított „Vörösmarty Kuckó” foglalkozássorozat, amelyet havonta rendeznek meg. A cél egy alkotó, értékteremtő közösség létrehozása, működtetése az irodalmat kedvelő, azt művelő, elsősorban középiskolás diákokkal. A Grund kávézóba szerveződő első két találkozó után a harmadik rendhagyó alkalom volt, mert azon a társaság Vár című folyóiratában útjára indított Diáksarok című rovatot mutatták be. Ebben mindig más-más fehérvári középiskola diákíróinak szövegeiből közölnek válogatást. 

Az első bemutatkozó a Lánczos Kornél Gimnázium volt, ahonnan öt tehetséges ifjú hölgy verse vagy prózája szerepel a lapban. Miután az egyik házigazda, Bokros Judit újságíró köszöntötte a megjelenteket, a másik házigazda, P. Maklári Éva, a társaság alelnöke beszélt arról, hogyan áll össze a folyóirat, kik a szerzői. Ezután Gellén-Miklós Gábor magyartanártól – a szövegek válogatójától –, költőtől hallhattunk arról, hogyan alakult ki a tehetséggondozó irodalmi kör a Lánczosban, majd az öt hölgy – Balog Rozália, Kiss Viktória, Horváth Margit, Nagy Szonja Luca, Várnai Dóra – olvasott fel. Mindenki pár mondatban összefoglalta, mikor fogott tollat, „billentyűzetet” komolyabb szándékkal. Kiderült, hogy a legtöbbjük már kisiskolásként vonzalmat érzett az írás iránt. A „Diáksarok” következő „vendége” a Tóparti Gimnázium lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában