Az idő múlása, közéleti jelenségek

2022.05.20. 10:00

Pálfalvi András kiérlelt hangján szólalnak meg versei

Önállóan is bemutatták Pálfalvi András Világok határán című verseskötet.

Bokros Judit

Bakonyi István (balra) kérdezte Pálfalvi András költőt, aki kötetben meg nem jelent verseket is felolvasott

Forrás: Nagy Norbert / FMH

Az eseményre a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárban került sor a minap, szép számú érdeklődő előtt, Bakonyi István irodalomtörténész vezetésével. A budapesti származású Pálfalvi András – akinek egy verse legutóbb a hírlap címoldalán jelent meg – körülbelül tíz év versterméséből válogatott a Világok határán című kötethez, amelyet először még 2020-ban mutattak be más könyvekkel együtt, ezután azonban a pandémia miatt nem volt több alkalom. A verseket ő, illetve Törsök Márta tolmácsolta, Bakonyi István pedig röviden jellemezte magát a szerzőt és műveit. Mint fogalmazott: Pálfalvi András a legjobb értelemben véve végezte népművelői munkáját évtizedeken át (volt a Fejér Megyei Művelődési Központ igazgatója is, onnan ment nyugdíjba – a szerk.), ezért a hűség szó jut eszébe róla. Ám Pálfalvi nem csupán a foglalkozásához, hanem Székesfehérvárhoz, a kultúrához is hűséges, jelenlétével sokszor tiszteli meg az eseményeket. Most pedig ugyanígy kitart a költészet mellett. Érzékeny szemű költőként foglalkoztatják korunk ellentmondásos jelenségei, ám családi versekkel, játékos hangulatú lírával is találkozhat a könyvben az olvasó. Pálfalvit ugyan bevallottan kevésbé érdekli a verstan, mégis, szövegeinek van belső ritmusa, és azok kiérlelt hangon szólalnak meg. A hosszabb versek mellett áldoz a rövid haikuk oltárán is.

Törsök Márta többet is előadott a kötetben szereplő alkotásokból, így például meghallgathattunk egy nagyon személyes, az elvesztett testvér hiányát érzékletes képekben megfogalmazó verset. Majd maga a szerző is felolvasott. Magáról pedig szerényen mesélt, megemlítve: családjával 1956-ban került Fehérvárra, itt élték meg annak az időszaknak az ambivalenciáját. Amíg népművelőként dolgozott, az a munka tulajdonképpen kielégítette, a nyugdíjazás után azonban feltámadt benne az igény a versírásra. Ám most is viszonylag ritkán, de rendszeresen ír. Szó esett még az időről is, amely a korral előre haladva egyre jobban telik, és ezzel együtt valahogy felerősödik az emberben a tisztánlátás igénye. Egyre fontosabb „tisztára mosni magunkat” – fogalmazott Pálfalvi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában