Vadász, vadászíró és múzeumalapító

2022.05.02. 07:05

Csákberény utolsó grófjának emlékére nyílt kiállítás a múzeumban

A község utolsó urának fia 94 évesen tavaly áprilisban hunyt el Grazban. Az ifjabb Merán Fülöp hagyatékából nyílt kiállítás szombat óta tekinthető meg.

Borsányi Bea

A falakon csak a trófeák töredéke látható

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Hivatalos megnyitót egy­elő­re nem tartottak, szombat óta azonban a Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumban bárki megismerkedhet a Merán család gyökereivel, történetével és a Csákberényben született, majd a háború után Grazba került ifjabb Merán Fülöp életútjával. Az igényesen berendezett teremben több szekcióra bontották a kiállítást.

A látogató előtt kibontakozik Fülöp gróf vadászat iránti szenvedélye, amely egész életét meghatározta, és amely során számtalan vadat lőtt (a falakon csak a trófeák töredéke látható, ám azok mindegyike érmes). Bepillanthatunk a gróf dolgozószobájába, ahol az íróasztalon látható író­gépen megszülettek könyvei – ifjabb Merán Fülöp vadász­íróként is ismert –, sőt egy kézírással készült kézirata is az asztalra került. Megtekinthetjük az osztrák válogatott sportlövőként szerzett érmei­nek, kupáinak egy részét is, az üveges tárlóban pedig ott vannak azok az albumok, amelyekbe sportsikereiről szóló újságcikkeket, kézzel írt gratulációkat, fotókat ragasztott. Végül az eggenbergi vadászati múzeum alapítójaként és igazgatójaként is elénk lép a kiállításon, amelyen számos fotó is megnézhető.

A tárlaton audio guide vezeti végig a látogatót, így az saját tempójában, egyes részeket akár többször is meghallgatva nézheti végig az agglegény gróf használati tárgyait és egyéb relikviáit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában