Múzeumok napja

2022.05.19. 12:00

A múzeumok szerepe a mindennapokban: a Szent István Király Múzeumot kérdeztük

A múzeumoknak rendkívül fontos szerepe van az ember kulturális fejlődésében. A különböző tárlatok képesek több perspektívából megmutatni a minket körülvevő világot. Lehetőséget biztosítanak számunkra arra, hogy találkozhassunk saját történelmünkkel, kultúránkkal.

Tóth Réka

Forrás: FMH-Archív / NN

A Múzeumok világnapját 1978 óta május 18-án ünnepeljük. Ebből az alkalomból felkerestük a székesfehérvári Szent István Király Múzeumot, hogy miként látják mostani helyzetüket, mennyire népszerűek manapság a különböző kiállítások

Megkeresésünkre elmondták, hogy látogatottságot tekintve, az elmúlt években a koronavírus-járvány miatt, mint minden múzeum, ők is bezárásra kerültek. Most, hogy túl vannak a leálláson, a járványügyi szabályok enyhülésével egyre bátrabbak a kultúra kedvelői, és visszatértek a látogatók a kiállítóterekbe. 

Legnagyobb számban diákcsoportok látogatják a múzeumot, mivel az iskolákkal kiépített kapcsolatok folytán őket rendszeresen viszik a pedagógusok, általában a tananyaghoz aktuálisan leginkább illő tárlatokra. Ezen kívül főként nyugdíjasok, felnőttek vannak jelen az érdeklődésüknek megfelelő kiállításokon.

Alapvetően minden korosztálynak adott a lehetőség, hogy találjon magának kedvére valót a tárlatok között, hiszen a Múzeum nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a korcsoportoknak megfelelő, változatos programokkal színesítse a palettát kiállítóhelyeiken, hogy egyszerre lehessenek a tartalmas kikapcsolódás, a szórakoztatva tanulás és az élethosszig tartó gyarapodás helyszínei. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában