Kossuth Lajos legkisebb húga

2022.05.10. 10:30

A főápolónő emléke örök Sárbogárdon

A Fejér Megyei Szent György Kórház alá tartozó Sárbogárdi Kossuth Zsuzsanna Rendelőintézet előtt áll Balás Eszter szobrász „az összes tábori kórházak főápolónőjét” ábrázoló, 1977-ben felavatott alkotása.

Kossuth Zsuzsanna, Kossuth Lajos legkisebb húga 1841-ben kötött házasságot a Sárbogárd szülöttével, Meszlényi Rudolffal. Az asszony férjével együtt hathatósan részt vett az Országos Védegylet megszervezésében. Fejér megyében Kossuth Zsuzsanna hozta létre az első fiókegyletet. Hamar Sárbogárdra költöztek. Kossuth Zsuzsanna 1842-től 1848- ig a Huszár család kastélyában élt. Férje 1848-ban váratlanul elhunyt. A kastélyt egyébként 1951-ben iskolaépítés miatt kisajátították, az épületből diákotthon lett, a parkja ma a Petőfi Sándor Gimnáziumhoz tartozik. 

Kossuth Lajos 1849. április 16-án „az összes tábori kórházak főápolónőjének” nevezte ki húgát, akinek áldozatos munkája árán három hónap alatt rengeteg új tábori kórház létesült. Kossuth Zsuzsanna a szabadságharc bukása után börtönbe, illetve bíróság elé került, azonban nem ítélték el. Még korábbi hadifogoly császári tisztek is mellette tanúskodtak! Szabadlábra helyezték azzal a feltétellel, ha elhagyja az országot. Nyugat felé indult, Brüsszelben csipkeverő műhelyt nyitott. 1853-ban Amerikába települt át. New Yorkban érte a halál, gümőkórban halt meg. Csak 37 év jutott számára. 

Sárbogárdon nemcsak a rendelőintézet, hanem a Kossuth Zsuzsanna Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény is őrzi a nevét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában