Költészet, krémes ízekkel, közösen

2022.04.21. 08:49

Versmondó és krémessütő verseny zajlott Tabajdon

Nyugdíjasklubos versszerető embereket hívnak versmondó versenyre, de leginkább a vers ünneplésére évek óta. Bárányos Csaba polgármester ilyenkorra időzíti a krémessütő versenyt is.

Zsohár Melinda

A környékről is szép számmal érkeztek

Forrás: Vancsó László

A fiatal polgármesternek, Bárányos Csabának mindegyik „ügy” fontos, mondja. A költészetnapi megemlékezést is megtartják, s a tabajdi hagyományokra építve hirdetik meg a legjobb krémesek vetélkedőjét – így együtt a kettőt. A puding próbája az evés, mondhatnánk nem túl eredeti szellemességgel, de nem üti egymás a kettő. Tabajd ismert finom házi süteményeiről, hajdan lakodalmakat sütöttek ki helybéli asszonyok, manapság pedig a közösség jeles alkalmaira, ünnepségeire érkeznek a finom háziasszonyi alkotások. Szóval a polgármester szereti a krémest, így esett erre a választás, s mint kiderült, évről évre többen megfelelnek a kihívásnak. A találkozó végén közösen elfogyasztják a cukrászdai termékeket, s az egyedi alkotásokat is.

A tabajdi önkormányzat, s a Mészöly Dezső Művelődési Ház szervezője, Vancsóné Dancsi Szilvia a szomszédos nyugdíjasklubokat hívta meg szokás szerint. Bicske, Felcsút, Alcsútdoboz, Szár, Csabdi községekből érkeztek nézőnek a tabajdi házigazda meghívására, valamint krémessütőnek és előadónak. A zsűri Verbászi Judit tanárnő, Bárányos Csaba polgármester és szerény személyem voltak – mindhárman irodalom- és költészetrajongók vagyunk.

Az alaphangulatot Latinovits Zoltán és Szabó Gyula adták meg archív felvételeken megőrzött versmondásukkal, a helyszínen nevezettek hozzájuk, s költőinkhez méltón színvonalas előadásukkal bizonyították művészi vénájukat. A magyar klasszikusok veretes költeményei mellett egyesek saját versüket adták elő, leginkább a szülőhely dicséretével. A tabajdi Németh Sándorné ismert népi verselő, ő gyakran a családja életét foglalja rímekbe. Az első helyezett a nyolcvan éven felüli Papp Ferenc lett (Alcsútdoboz), korát csak erényeként hangsúlyozzuk, ő minden évben lenyűgözi közönségét. Második helyezést ért el Gulyás Györgyné Marczinkó Katalin (Alcsútdoboz) és Bálint Mihály (Bicske), harmadikként Zábráczki Hilda (Szár) és Fehér Andrásné (Bicske) elő- adását értékelték. Igazából alig volt különbség az előadók között, de ha verseny, hát legyen az, nyugtázzák a résztvevők. A krémessütőket is elbírálták, csupán számok szerepeltek a süteményes tálcákon. Így esett, hogy az első és harmadik helyezett is Radovics Lajosné lett (Csabdi) kicsit továbbgondolt krémeseivel. Setét Gyuláné (Tabajd) második, Bokros Józsefné (Csabdi) szintén harmadik díjat kapott a pontok alapján. Mind a tizenhat nevező kreációja az utolsó morzsáig elfogyott! Költészet és sütemények Tabajdon így kapcsolódnak össze immár hagyományosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában