Frissen Fejérből

2022.04.12. 17:30

Nagy Zsuzsanna jelenleg már nyugdíjas, mint megbízott igazgató vezeti a bogárdi könyvtárat

Ő volt a Madarász József Városi Könyvtár igazgatója már akkor is, amikor az intézmény megnyitásának 50. évfordulójára rendezett ünnepségre készültek, s még mindig ő vezeti a könyvtárat, már nyugdíjasként, mint megbízott vezető, amikor már a 70. évfordulóra készülnek.

Majer Tamás

Nagy Zsuzsanna jelenleg már nyugdíjas, mint megbízott igazgató vezeti a bogárdi könyvtárat

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A sárkeresztúri Nagy Zsuzsanna, bár neki mindig közel volt Sárbogárd, tulajdonképpen véletlenül került 1998-ban a sárbogárdi könyvtár kötelékébe. Hamar, 2001-ben igazgató vált belőle. A könyvtár 1952 novemberében nyitotta meg a kapuit, így esett, hogy a félszázadik évfordulóra már ő készítette fel az intézményt. 


Húsz éve elsősorban szakmai ünnepséget tartottak. Az Országos Széchényi Könyvtárból és a megyei könyvtárból, s persze járási, városi társintézményektől is hívtak vendégeket. S egybehívták újra a régi dolgozókat, mindenkit, függetlenül attól, hogy milyen státuszban dolgoztak a könyvtárban korábban. 


Nagy Zsuzsanna jelenleg mint megbízott igazgató vezeti a könyvtárat, érvényes és eredményes könyvtárigazgatói pályázatra vár az önkormányzat. Mindenesetre a munkának mennie kell, az ősszel esedékes évforduló is fontos, már most szervezik az ünnepséget. 


– A könyvtárnak és a művelődési háznak sem az az elsődleges feladata, hogy itt irányvonalat szabjon az embereknek – ezt már arra a kérdésünkre felelte a szakember, amelyben azt firtattuk, mi a feladata a sárbogárdi könyvtárnak mint kultúraszervező intézménynek. – Nem akarjuk ráerőszakolni senkire az úgynevezett fentebb stílt, irodalmat. György Péter mondta azt, hogy igazándiból az a fontos, hogy az emberek olvassanak. Nagyon-nagyon sok ember a saját szintjének megfelelő irodalmat olvas. Aki Leslie L. Lawrence-t olvassa, arra nem szabad Esterházyt ráerőszakolni. Az a fontos, hogy az emberek olvassanak – nyomatékosította. 


Úgy tűnik viszont, hogy egyre kevesebben olvasnak. Jegyezzük itt meg, aligha speciális sárbogárdi problémával állunk szemben. Manapság a vizualitásnak, a képi kultúrának nagyobb a fogyasztói bázisa, mint az írott szövegnek, s a világháló elmúlt két évtizedes jelenlétének hatása is közhely: kevesebb könyvet, nyomtatott újságot vesznek kezükbe az emberek. 


– Kevesebbet olvasnak az emberek – mondta Nagy Zsuzsanna is. – Kevesebb a beiratkozott olvasó, és sajnos kevés a diák, egyre kevesebb. Amikor idekerültem, annak idején a kötelező irodalmakra nagyon sok könyv esetében előjegyzés volt. Most, egy idő óta hiába rendeltük tízesével, húszasával a kötelező irodalmat, azt sem vitték – mondta, s hozzátette, a pandémiás időszak még inkább elszoktatta az embereket a könyvtár-látogatástól. 
– Vekerdy Tamás mondta: azt hiszem, hogy akkor is olvas a gyerek, az ember, hogyha éppen a telefonján egy Facebook-bejegyzést olvas. Szegény ember vízzel főz, most már ott tartunk, hogy szinte ennek is örülni kell, ezt is elfogadjuk. Igazából ez is egy olvasói szokás – jegyezte meg az igazgató asszony. 
– Én már nyugdíjba szeretnék menni, de a kolléganőkkel beszélgettünk arról, hogy el kéne kezdeni e-könyveket gyűjteni – mondta még Nagy Zsuzsanna, aki e témánál tartva elmondta, hogy a DVD-k megjelenése idején a sárbogárdi könyvtár az elsők között volt azok gyűjtésében, kölcsönzésében. Van bennük nyitottság az új formátumokra. 


Nos, mint írtuk, az igazgató szerint kevesebben járnak a könyvtárba, mint régen. Persze vannak visszajáró olvasók, kitartó kemény mag. Aki rendszeresen jár a sárbogárdi könyvtárba, azért is jól teszi, mert új, korszerű, mégis családias helyre járhat. 2014-ben kapott új épületet a városi könyvtár, a művelődési ház szomszédságában. 


– Modern, világos, emberléptékű az egész – jellemezte az új épületet Nagy Zsuzsanna. – Nagyon fontos, hogy az emberek jól érezzék itt magukat: mintha otthon lennének. 


A sárbogárdi könyvtár olvasói előszeretettel olvasnak különböző folyóiratokat, a legújabb számok kivételével ezek is mindig kölcsönözhetők. Több mint száz folyóiratot járatnak. Nagy Zsuzsanna kifejtette, a kisvárosi környezet nagy előnye, hogy valóban ismerik az olvasókat. Sokszor előre tudják azt, hogy melyik törzsolvasójuk melyik új könyvet kölcsönözné ki, ezt is figyelembe veszik az állománybővítések idején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában