Frissen Fejérből

2022.03.17. 07:45

Irinyi János és a gyufa története kamarakiállításon Lepsényben

Technikatörténeti kamarakiállítás nyílt a lepsényi községi könyvtár Mátyás termében, abból az alkalomból, hogy 205 éve született Irinyi János. A híres vegyész találta fel, illetve kísérletezte ki a zajtalan és robbanásmentes gyufát. Ráadásul a hagyomány szerint 1848. március 15-én ő szövegezte és küldte el Pestre a 12 pontot.

V. Varga József, Borsos György

A „gyújtók” gyűjtése különösen az 1960–1980-as években örvendett nagy népszerűségnek világszerte

Forrás: Borsos György

Borsos György, Radnai Béla és Virág András kiállítása két részből áll. A látogató megtekintheti a különféle gyufásdobozokat, illetve ezt követően egy rövidfilmet is megnézhet a szegedi gyufagyár munkájáról, a gyufa készítéséről. A kamarakiállítás túlnyomórészt magyar, hazai gyártású gyufásdobozokat mutat be, de megtekinthető Angliából, Ausztriából, Ciprusról, Franciaországból és Németországból származó termékek is. Láthatók óriási gázgyújtók, illetve miniatürizált dobozkák is. Még a legkisebb doboz is teli van működőképes gyújtófával, azaz gyufaszállal. A legnagyobb doboz 28,5 centiméter nagyságú, míg a legkisebb 2 centis. 

Forrás: Borsos György

Természetesen rácsodálkozhatunk az árakra is, hiszen a legtöbb doboz ára 40 fillér volt, míg a családi kiszerelésű gyújtók 3 forintba kerültek. Az egyik legérdekesebb kiállítási darab Angliából származik. Ez egy fából készült, címkével díszített dobozka, amelyet gyárilag egy fémtartóba helyezve árultak. Rácsodálkozhatunk, hogy a gyufásdobozokkal mennyi mindent tudtak reklámozni, és ezáltal rengeteg emberhez tudtak eljuttatni különféle információkat. Az angol és német dobozkák között nézelődve láthatunk házasságkötés alkalmára nyomtatott gyufásdobozokat, de ugyancsak fellelhetők több külföldi szálloda reklám anyaga is. Azokban az időkben még nem volt internet, de így is rendkívül gyorsan tudtak információkat áramoltatni a reklámozni kívánt termékekről, szolgáltatásokról. A gyufásdobozoknak külön gyűjtői köre van, akiket fillumenistáknak nevezünk. Ők gyűjthetik magát a dobozokat, de gyűjthetik a régebbi dobozokról leáztatható művészi címkéket is. A kiállítás megtekinthető a könyvtári nyitva tartás ideje alatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában