Előadás egy kalandos életről

2022.03.31. 11:00

Almásy László nyomdokain, avagy a Szahara bűvöletében

Április 6-án, szerdán 17 órai kezdettel Kubassek János geográfus, múzeumigazgató tart előadást Almásy László nyomdokain, avagy a Szahara bűvöletében címmel a székesfehérvári Helyőrségi Klubban (Malom utca 2.). Az előadó több külföldi tudományos expedíció résztvevője vagy vezetőjeként hat kontinens 103 országában járt. Huszonhét könyve és több mint négyszáz tanulmánya, cikke jelent meg. Kőrösi Csoma Sándorról és Almásy Lászlóról írt életrajzi monográfiái három kiadásban láttak napvilágot.

Tihanyi Tamás

Almásy László élete körül nagyon sok a rejtély, de ez csaknem minden esetben így történik azoknál, akik hírszerző munkát vállalnak

Ki volt Almásy?  

A legtöbben annyit tudnak róla, hogy a 20. század egyik legismertebb magyar sivatagkutatója lett, róla mintázták meg a 9 Oscar-díjat nyert Az angol beteg című filmet. Ám a mozinak alig van köze a valósághoz.  

Almásy László az első világháború kitörése után már 19 évesen bevonult a huszárokhoz. Az orosz fronton első- és másodosztályú ezüst vitézségi éremmel tüntették ki. Amikor Olaszország hadba lépése idején, 1916-ban felállították a Monarchia első légi alakulatait, pilótának jelentkezett és repülőtiszt lett. A háború után térképésznek állt Afrikában, az angoloknak dolgozott, 1934-ben és 1935-ben feltérképezte a Szahara közepén található Nagy homoktenger elnevezésű hatalmas sivatagot, ezzel tüntetve el egy újabb ismeretlen területet Afrika térképéről. De az csak egy volt sok-sok útja és felfedezése közül.   

A második világháború előtt vissza kellett térnie Budapestre, és mivel az angolok már nem bíztak benne, 1940-ben német szolgálatba állt azért, hogy ismét szeretett Szaharájában dolgozhasson. A katonai hírszerzés munkáját segítette helyismeretével és személyes kapcsolataival. Nem lett belőle náci: szexuális beállítottsága miatt nem is nagyon válhatott azzá. Rommel el-alameini sorsdöntő csatája előtt ismét hazatért, ennek ellenére a németek által emelt el-alameini emlékművön a felderítők névsorában ott szerepel a neve. A háborút túlélte, a békét azonban nem: 1951-ben az útjai során szerzett vérhas megtámadta a máját és Salzburgban hunyt el 55 évesen. Sírja az emlékét ápolók jóvoltából a helyi köztemetőben ma ismét látható.  

 

Almásy László a Nagy Háborúban lett hadipilóta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában