Frissen Fejérből

2022.03.05. 15:40

A magyar nemzet legfontosabb jelképeit állították ki Bodajkon

Két hónapon keresztül látogatható és megtekinthető Szent István koronájának hiteles rekonstrukciója, a jogar, az országalma, valamint Szent István kardjának másolata, amelyet a keceli Pintér család adományozott a Bodajki Segítő Szűz Mária-kegyhelynek.

Kecskés Zoltán

A korona, a jogar, az országalma és István kardja pontos, hiteles másolatai a bodajki kegyhelyen

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Bodajk már István király korában is ismert település volt, előbb kápolnát építtettek itt, amely az évszázadok folyamán barokk templommá bővült, és idővel a legrégibb magyar búcsújáró hely lett. Aki tehát idezarándokol, az a szent elődök nyomában járhat. Talán az sem véletlen, hogy a magyar koronázási ékszerek másolatként éppen a megújult bodajki kegyhelyre érkeztek. - A jó Isten keze munkája van benne - mondta Mórocz Tamás plébános a kiállítás megnyitóján. Mint mondta, céljuk, hogy megmutassák ezt a felbecsülhetetlen értékű örökséget az ideérkező zarándokoknak, akik szeretnék hitüket, nemzeti hovatartozásukat és keresztyén öntudatukat is megerősíteni. A korona másolatának jelenléte ezt erősítheti meg azon a helyszínen, amelynek az egyház tradíciójában a mai napig élő hagyománya, hogy Szent István király volt családjával ennek a kegyhelynek az első zarándoka - tette hozzá.

A Pintér család az általuk adományozott koronázási ékszerekkel

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Spányi Antal megyés püspök az ünnepi összejövetelen úgy fogalmazott: aki Bodajkra jön, az tudja, hogy szent földre érkezik. Szent a föld, mert megszentelte 1000 évnél több imádság, megszentelte nemzetünk szentjeinek és az idetérőknek imádsága, és megszenteli ma is a hívek buzgósága, amelyet egyre inkább megtapasztalunk. Kiemelte, hogy a Szent Korona magában hordozza az összetartozás és a megtartatás erejét, hiszen ez a korona fogta össze nemzetünket a múltban, és tartja meg népünket a jelenben és a jövőben is. 

 

Törő Gábor országgyűlési képviselő is a felszólalók között volt. Megköszönte Mórocz Tamás plébános atyának az elmúlt években nyújtott áldozatos munkáját, valamint a Pintér családnak, hogy lehetővé tették, hogy ezek a felbecsülhetetlen kulturális értékkel bíró ékszerek idekerülhettek Bodajkra, amit Fejér megye legnagyobb gyöngyszemének tart. Előadást tartott a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesületének elnöke, Woth Imre, aki a magyar Szent Korona történetéről, jelentőségéről és felépítéséről osztott meg érdekességeket a hallgatósággal. A felszólalásából kiderült, hogy a fejdísz nemcsak kulturális értékét tekintve, hanem anyagi összetételét illetően is gazdag, sokszínű. 

 

Hihetetlen és megható élmény volt vitrin nélkül látni a Szent Koronát, s az érzést tovább fokozta, hogy az értékes tárgyak a magyarság egyik ősi bölcsőjében, a Bodajki Segítő Szűz Mária-kegyhelyen leltek otthonra. Mint megtudtuk, a kiállítás két hónapon keresztül látogatható, szeretettel várják a vendégeket, a megtekintéshez előzetes időpontfoglalás szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában