A néptánc szeretete

2022.02.10. 18:03

Enyingi néptáncos lányok léptek fel a tatai Kenderkében

– Nagyon örültünk, hogy hosszú kihagyás után a tatai Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola újra megrendezte szólótánc versenyét. Az enyingi Tinódit négy tanulóval képviseltük – mondta el lapunknak Kiss Gábor néptánctanár.

V. Varga József

A tinódis lányok és néptánctanáruk

Forrás: Tinódi-iskola

Kiss Gábor 2008 óta az enyingi Tinódi Lantos Sebestyén Református Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Iskola pedagógusa, néptánctanára. A tanszak feladatait Paár Tibortól vette át. A tanár úr a fehérvári Ikarus Senior Táncegyesületben a mai napig is táncol. Az enyingi református iskola mellett Csókakőn, Móron, Nagylókon, Sárkeresztesen, Soponyán és Zichyújfaluban is tanítja a fiatalokat. A néptánc szeretetére!

 

A Tinódiban a néptánc az egyik legerősebb művészeti ág – mind az ide járó diákok, mind pedig a fellépések szempontjából is. Bár az általános iskolai művészetoktatásnak nem a művészképzés a célja, a művészetet eszközként használják a személyiség teljesebb kibontakoztatása érdekében, azonban olyan tinódis öregdiák is van, aki profi néptánckarriert futott be felnőttként. Nevezetesen Hajdú Sarolta Rege a Magyar Nemzeti Néptáncegyüttesben.

 

Az iskola néptáncosai azért is várták fokozott izgalommal a tatai néptáncversenyt, mert a pandémia miatt az elmúlt két évben a fellépések száma is drasztikusan leapadt. Kiss Gábor tanévenként 15–20 fellépésre viszi tanítványait, és ehhez jönnek még hozzá „békeidőben” a határon belüli és túli versenyek.

 

A tatai versenyen élőzene várta a kilenc fellépő csoportot. A zenekari próba után a tinódis diákoknak Kelényi Andi segített az öltöztetésben, aki az iskola néptáncos ruhatárát az elmúlt években folyamatosan bővíti szebbnél szebb ruhákkal. Sőt, Andi még gyönyörű frizurákat is varázsolt a lányoknak – árulta el lapunknak Iván Géza református lelkész.

 

A gyerekeknek két percnyi táncot kellett bemutatni a három tagú zsűri előtt. Kiss Gábor nagyon büszke a kis növendékekre, egyrészt a táncuk miatt, másrészt azért is, mert a gyerekek maguk választották ki, hogy mit szeretnének táncolni. Kertai Fanni és Kovács Hanna  (3.b osztály) alapi páros ugróst, Balogh Regina és Demeter Viktória (5. osztály) pedig bodrogközi csárdást járt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában