Frissen Fejérből

2022.02.05. 07:00

A fehérvári színház ad otthont a társaság fontos szakmai fórumának

A Színházi Dramaturgok Céhe ezen a hétvégén a Vörösmarty Színházban tartja nyílt fórumának első workshopjait. A megnyitó pénteken volt.

Bokros Judit

Orbán Eszter, a Színházi Dramaturgok Céhének vezetője

Forrás: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

A dramaturgok céhének vezetője, Orbán Eszter a hírlapnak elmondta: egész évadra szóló színdarabfejlesztési program zajlik náluk, melynek keretében kortárs írók pályázhattak tervekkel vagy kész drámákkal. Ez alkalommal körülbelül hatvan szerző adott be nyolcvan pályaművet, ezekből választották ki azt az ötöt, amelyről a céh nyílt fórumának workshopjain beszélgetnek. Ezen a hétvégén mintegy tizenöt színházi szakember – köztük dramaturgok – ad javaslatokat az íróknak arra nézve, hogyan lehet fejleszteni a drámákat. A szerzők választhatnak mentort is, akivel tovább dolgozhatnak.

 A megnyitón bemutatták a kiválasztott szerzőket. Ők: Izsó Zita és Izsó Nóra párosa (ők általában közösen írnak drámát), Komáromy Bese, Maros András, Bíró Bence és Tóth Kinga (ő online tud bekapcsolódni, mert épp Németországban van). 

A jelenlévőket Szikora János színházigazgató köszöntötte, és kifejezte: nagyon hálás a lehetőségért, hogy a teátrum adhat otthont a társaság fontos szakmai fórumának. 

Az igazgató felidézte saját pályakezdését a Pécsi Nemzeti Színháznál, s ennek kapcsán fejtette ki, mennyire fontos a dramaturg jelenléte. Hiszen az ő munkája is nagyban meghatározza azt a fantasztikus folyamatot, amelynek köszönhetően az írott szövegből élő színház lesz. A szakmán kívül álló emberek azonban napjainkban jellemzően nem tudják, mit is csinál pontosan egy dramaturg. A díszlet- vagy jelmeztervezőkhöz hasonló „kóbor lovagok” ők – fogalmazott Szikora –, akiknek a munkáját nem becsülik meg eléggé. Erre azonban ellenpélda a fehérvári színház. Az igazgató ritka szerencsének és jó példának nevezte Az ember tragédiája 2.0 létrejöttét, amely egy szellemi alkotófolyamat eredményeként valósulhatott meg.

 Miközben elkezdődött a workshop, a Kozák András Stúdióban az Antigone című dráma sajtópróbája zajlott. A nagyközönség ma, február 5-én láthatja először a Nagy Péter rendezésében színpadra kerülő előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában