Frissen Fejérből

2022.01.17. 08:15

Újévköszöntő táncház volt a Malom utcában

Felszabadultság, öröm, kedvesség. Ezeket a szavakat tudnánk felsorolni, ha azt kérdeznék, milyen hangulat uralkodott az Alba Regia Táncegyüttes évindító táncházában.

Tóth Réka

Csóka Dalma, Sári Brigitta és Sári Zorka Sára, valamint a foglalkozásvezető Pintérné Markovich Marcella

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kézműves-foglalkozáson lelkes kisgyerekek színes szerencsehozó hűtőmágneseket készíthettek pedagógusok és szüleik segítségével, amiket – elkészültük után –alig vártak, hogy kipróbáljanak a fellelhető fémfelületeken. A népi gyermekjátszóban jól ismert mondókák, énekek és táncok kerültek terítékre, amiket minden gyerek és szülő vidáman énekelt, táncolt. Kicsik és nagyok egyaránt gondtalanul vetették bele magukat a játékba. 

Este az össznépi táncos mulatságon szintén garantált volt a jó hangulat, és az is, hogy senki nem maradt ülve. Még azokat is, akik nem ismerték a tánclépéseket, vagy bátortalanok voltak, az est házigazdája készségesen, örömmel kisegítette az alaplépések tanításával és a szégyenlősebbek biztatásával. 

Majoros Andorral, az Alba Regia Táncegyesület művészeti vezetőjével is beszélgettünk, aki elmondta, Magyarországon a népi táncházmozgalom 1972 óta zajlik, amihez 1974-ben Fehérvár is csatlakozott. Eleinte kéthetente, majd 1995-től havi rendszerességgel rendezték meg a táncos összejöveteleket. Nagy reményekkel kezdték az új évet, bízva abban, a járványügyi előírások betartásával nem fog beleszólni a Covid a Táncház életébe. 

A mostani táncházzal egyébként egy vajdaszentiványi táncos kurzus vette kezdetét, aminek folytatása februárban és márciusban várható. Remélik, akinek hiányzik a tánc és a népzene, az eljön és feltöltődik azzal, amit egy ilyen program nyújtani tud, mert az efféle események bizonyosan hozzájárulnak testi és lelki egészségünk megőrzéséhez is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában