Szükség van az összefogásra!

2021.12.01. 17:30

Varázslat és művészet az út mentén - Varga Norbert készítette Pázmánd betlehemét (videó)

Varga Norberttől, a „láncfűrészes pázmándi fafaragótól” már megszokhattuk, hogy meghökkentő, lélegzetelállító részletességgel formálja szobrait. Ezért is követte nagy várakozás a hírt, hogy életnagyságú betlehemet készít Pázmánd számára.

S. Töttő Rita

A betlehemi jászol alkotójával, Varga Norberttel és segítőjével, Virányiné Reichenbach Mónika polgármesterrel

Forrás: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Az első adventi gyertya meg­gyújtásakor a lakosság már láthatta azt a betlehemi csodát, melyet Varga Norbert, „a láncfűrészes fafaragó” készített a helyieknek. A jászol faragott alakjaival olyan, mintha a művész fába fagyasztotta volna a 2021 évvel ezelőtti pillanatot. Zavarba ejtően, élethűen „ott vannak” mindannyian: József és Mária, a becsomagolt kis Jézus, a három király, az állatok – mind, mintha épp szólnának, mozdulnának. Fröccsöntött világunkban üdítően kivételes betlehemi jászolt láthat tehát az, aki – akár csak ezért is – ellátogat Pázmándra.

Forrás: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

De kezdjük az elején: – 2019-ben merült fel bennem az ötlet, hogy készítenék egy életnagyságú betlehemet – emlékezik vissza az alkotó. – Volt róla szó, hogy alkotótábor keretein belül készüljön el, de ezt elvetettem, mert a sokféle fafaragó túl sokféle stílust hozott volna egy olyan műbe, ami egységet kíván. Felajánlottam hát, hogy ha a falu az alapanyagköltségeket állja, akkor én elkezdem gyűjteni saját zsebből a többit, és elkészítem – mondja Norbert, aki 2020-ban sajnos a Covid miatt nem tudta megvalósítani a tervet. A 2021-es évnek azonban már úgy állt neki, hogy „ezt meg akarom valósítani”. El is kezdte gyűjteni a rávalót, hiszen rengeteg járulékos költsége van egy ilyen alkotásnak. Szeptemberben látta azonban, hogy nem lesz meg hozzá a teljes költségvetés. Így fordult a pázmándi önkormányzathoz, ahol segítettek pályázatot írni. Így lett, hogy nyertek 1 millió forintot, melyből 500 ezer forintot a betlehemre, 500 ezer forintot az adventi programokra költhettek. S megkezdődhetett az alkotói munka.

Forrás: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

– Készítésekor arra gondoltam, hogy számomra fontos üzenetet is hordoz ez az alkotás: azt, hogy a mások átlépése helyett a segítés, támogatás legyen a cél. Nemcsak a virtuális világban, de a való életben is érdemes tenni, dolgozni egy-egy sikerért, jó ügyért – mondja, s hozzáteszi, a mai fiatalságnak is üzen projektjével: szükség van az összefogásra, egymás segítésére ahhoz, hogy létrejöjjön egy ilyen kisebb csoda. Mert hiszen lám, itt van ez a betlehem is: volt, aki pályázatíró tudásával segített, más komoly árengedménnyel adta neki a hozzávalókat, az akolhoz pedig egy fehérvári vállalkozó adta az alapanyagot. – Nem minden a pénz körül forog. A jóindulat, jó szándék, tenni akarás sokkal fontosabb kell hogy legyen az állandó anyagiaskodásnál. Ez volt a fejemben, amikor készítettem.

Sokféle akadály ellenére sikerült megvalósítania Norbertnek a projektet, de a pázmándiak privát üzenetekben bátorították. A fa alapanyagot egy fatelepről hozták, s két hónap alatt, heti hat napon át dolgozott rajta. – Kicsit elnéztem az adventi heteket, így a végén még bele kellett húzni – mondja, de kemény fából faragták Norbit, ahogy a betlehemet is: tartós kőrisfát használt hozzá. Akár szabad ég alatt is megállja a helyét. De nem szánnak neki ilyen sorsot, az ünnepek után a felújított tájház végében lévő nyitott pajtába kerül. Ugyanúgy berendezik, ahogy most a főút mellett áll. Így akár év közben is megtekintheti, aki szeretné. Mert az üzenet, amit hordoz, örök érvényű, nem csak karácsonykor van létjogosultsága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában