Monográfia

2021.12.25. 11:00

Hiánypótló kötet született Gántról

Kilenc fejezet, közel kétszáz oldal, egy német nyelvű összefoglaló és olyan dokumentumok a függelékben, amelyek közül vannak, amiket korábban még soha nem publikáltak. Ez a nemrégen megjelent Gánt monográfia.

Tringli Alexa

A könyvvel kapcsolatos feladatokat Krauszné Gróf Zsuzsanna az előző önkormányzattól „örökölte”

Forrás: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

– Mivel korábban egyáltalán nem létezett Gánt történetét feldolgozó kiadvány, ezért vetődött fel az ötlet egy ilyen könyv megírására még 2018-ban, az előző önkormányzat idején. A kiadvánnyal kapcsolatos munkák aztán áthúzódtak a jelenlegi ciklusra, és a részleteket végül a Gánti Német Nemzetiségi Önkormányzat dolgozta ki és valósította meg – mondta Krauszné Gróf Zsuzsanna, a nemzetiségi önkormányzat elnöke, aki a feladatot tulajdonképpen úgy örökölte, hiszen csak 2019 óta tölti be ezt a pozíciót.

A könyv megírásához és kiadásához szükséges összeget a Vértes-Gerecse-pályázat keretében nyerte a település, a falu történetének kutatását pedig a Fejér Megyei Levéltár munkatársai, Bödő István, Czecz Balázs, Dakó Péter és Gulyás Anita vállalták. A konkrét munka során derült ki, vannak elérhető és használható adatok és dokumentumok a levéltárban, olyanok is, amelyek eddig még soha nem kerültek nyilvánosságra. Ilyen többek között a könyv végén található lista, amely alfabetikus sorrendben sorolja fel a háború után kitelepített, illetve önként kitelepült svábokat. A nevek mellé olyan adatok is bekerültek az azonosíthatóság érdekében, mint a lánykori név, az édesanya neve, a születési év, valamint a lakhely. Ebből a felsorolásból kiderül, hogy Gántról egészen pontosan 1031 sváb ment el. Közülük 996 főt teleptettek ki, a fennmaradó 35 önként választotta a száműzetést. A listán azonban nem jelölték külön őket.

A levéltári kutatások mellett a könyvbe került számos régi és újabb fotó, amelyek egy része a gánti lakosoktól származik. „A jelenünket és jövőnket meghatározza a múltunk, gyökereink megismerése. A kötődés egyre fontosabb szerephez jut a mai rohanó világban. A múltunk tisztelete, a szülőföld szeretete és a hagyományainkhoz való hűségünk mutathatja meg a most felnövekvő nemzedéknek a helyes utat” – olvasható Krausznénak a könyvhöz írt előszavában. És hogy ezek a gondolatok Gánt esetében nagyon is igazak, azt jól mutatja, hogy a kitelepített leszármazottak ma is tartják a kapcsolatot az itthoniakkal. A kintiek erősen őrzik a gyökereiket – amikor a könyv megjelent, többen is kérték a nemzetiségi önkormányzattól, küldjön belőle Németországba is. Közel 70 példányt adtak postára, hogy karácsonyi ajándékként a fal alá kerülhessenek. A kint élők már elkezdték lefordítani az egyes fejezeteket is.

Gánton már kiosztották a könyvet, háztartásonként egy példány jár ajándékba. Az elnök asszony szerint a kötet mindenképpen hiánypótló, de persze közel sem teljes. Lenne még mit írni Gántról, például a helyi szokások, a népviselet és a hagyományok akár egy önálló kötetet is megérnének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában