Frissen Fejérből

2021.11.02. 11:30

Taps Börcsök Enikőnek – Lezajlott a IX. Paál István Fesztivál Fehérváron

Egy alkalmi fehérvári társulat, egy premier, egy társadalom­kritikától fűtött színdarabból készült előadás nyerte el az október 30–31-i, idén kilencedik alkalommal megrendezett Paál István Fesztivál (PIF) fődíját.

Majer Tamás

Diákok színpadra lépésével, a Kodócska Rómeók és Júliák című előadásával kezdődött a színházi találkozó

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK), illetve az ott található Paál István Terem adott otthont az országos amatőr színjátszó találkozónak.

Somos Ákos rendezte a győztes, Az örökség című előadást. A színdarabot Schwechtje Mihály kortárs színházcsináló írta.

– Az ősbemutatóját ő maga rendezte a Jurányi Inkubátorházban. Játsszák ott már pár éve – mondta el lapunknak a sportkommentátorként is ismert rendező, Somos Ákos. – Abszolút mai, nagyon erős társadalom­kritikai, drámai alapanyag. Nagyon motivált, hogy ezt összehozzuk – tette hozzá.

Már tavaly nyáron nekiállt a munkának a Somos Ákos által toborzott Örökség Csoport – tagjai között van Somos Zoltán, Cseh Katalin, Balogh Mihály –, ám a pandémia miatt nem igazán haladtak a próbákkal.

– Idén nyáron, ősz elején mondtam azt, hogy ha megrendezik ezt a fesztivált, ha leg­alább ez nem marad el, akkor erre rakjuk össze. Döcögősen, de végül is sikerült összerakni – mondta Somos Ákos, aki nem mellesleg a Matolcsi Miklós-díjat is kiérdemelte. Nemcsak rendezett, szerepelt is, övé lett a legtehetségesebb férfi előadónak járó elismerés.

Diákok színpadra lépésével, a Kodócska Rómeók és Júliák című előadásával kezdődött a színházi találkozó
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az idén először át­adott Börcsök Enikő-díjat Nyári Emma, a budapesti PHWI-­csoport színésze érdemelte ki, őt látta a zsűri a legtehetségesebb női előadónak. Ez volt az első esztendő, hogy a legjobb színész díját nemek szerint osztották ki, így került egy polcra a Matolcsi Miklós Kulturális Egyesület szervezte fesztiválon a Matolcsi-díjjal a Börcsök-díj. Az újonnan bevezetett elismerés – látják – az idén elhunyt nagyszerű, fehérvári kötődésű színművészről, Börcsök Enikőről kapta a nevét. Korábban ő is zsűrizett a Paál István Fesztiválon. A megnyitón vastapssal emlékezett rá a telt háznyi közönség.

A további díjak, díjazottak. Az előadások versenyében második helyett nyert a budapesti PHWI-csoport Én, a féreg című produkciója. A fehérvári Szabad Színház A lány, aki hozott lélekből dolgozott című előadása lett a harmadik.

A legígéretesebb kezdő előadónak járó PIF-különdíjat Szabó Dorottya (PHWI-csoport), a legjobb rendezőnek járó Tóth László-díjat Kiss Péter (szintén PHWI-csoport) kapta. A zsűri különdíját, a Boldizsár Péter-díjat Cseh Katalin (Örökség Csoport, Szabad Színház) érdemelte ki.

A zsűri elnöke Matuz János író, az SZKKK művészeti intendánsa volt. A zsűri tagjai pedig Tarr Judit és Sashalmi József színművészek. Úgy volt, hogy a Vörösmarty Színház társulata is képviselteti magát, ám Kádas József színész végül is nem tudott jelen lenni az eseményen.

Az említetteken kívül a nagykanizsai Honvéd Kaszinó Városi Színpad, a székesfehérvári Prospero Színkör, illetve két helyi diákszínjátszó társulat – a Kodócska és a Teleki Diákszínpad – vett részt a Paál István Fesztiválon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában