Frissen Fejérből

2021.11.21. 13:00

Négyezer évet átfogó különleges tárlat nyílt Tácon

Az elmúlt évek Fejér megyei beruházásaihoz kapcsolódó régészeti feltárások legszebb leleteiből nyílt kiállítás a Gorsium Régészeti Parkban. A különleges tárlaton négyezer évet átfogó tárgyi leletanyagokat láthatnak az érdeklődök.

Héjj Vivien

A megnyitó után Kovács Ágnes (jobbra) kurátor tartott tárlatvezetést

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A gorsiumi tárlat megnyitóján Lehrner Zsolt alpolgármester elmondta, a kiállított leletanyagok az elmúlt 15 év beruházásait megelőző régészeti feltárások bemutatásán alapulnak.

– A beruházásokhoz kapcsolódó régészeti munkák szellemi értéke, tudományos jelentősége hatalmas, mivel a feltárásoknak köszönhetően sokkal jobban megismerjük Székesfehérvár és Fejér megye történelmét. A feltárt egyedi leletek országos, sőt nemzetközi jelentőségűek is lehetnek – fogalmazott az alpolgármester.

A megnyitó után Kovács Ágnes (jobbra) kurátor tartott tárlatvezetést
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Szent István Király Múzeum igazgatója kiemelte, négyezer évet átfogó tárgyi leletanyagot állítottak ki. – A beruházás előtti feltárás egy fekete ló a régészet történetében: sokszor a beruházók nem is tudják, hogy mi kerül elő, vagy mi történik azokkal a leletekkel, amiket a helyszínen a kollégáim feltárnak. Ez egyfajta visszacsatolás számukra is, hogy igenis van értelme, és sok olyan tárgy, illetve eszköz kerül elő, amiből még jobban megismerhetjük történelmünket – ismertette Pokrovenszki Krisztián.

Kovács Loránd Olivér, a Gorsium Régészeti Park vezetője arról beszélt, számára a kiállítás egyfajta visszatekintés a pályafutására, hiszen a múzeum keretében végzett ásatásai anyagának egy része szerepel a kiállításon. A megnyitó után Kovács Ágnes kurátor tartott tárlatvezetést a jelenlévőknek. A kiállítás február 27-ig a hét minden napján megtekinthető 8 és 16 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában