Frissen Fejérből

2021.11.10. 07:10

Ez nem a megszokott Öreghegyi Disputa volt

Két könyvét is bemutatták kedden este Domonkos Lászlónak az Öreghegyi Közösségi Házban. A már hagyományossá vált Öreghegyi Disputa kereteiben az íróval Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke beszélgetett.

Baráth Eszter

Egy ember, két kötet: esszék és novella a megyeszékhelyhez kötődő szerzőtől

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Bobory Zoltán az eseményt megelőzően kihangsúlyozta, Domonkos László rengeteg szállal kötődik Székesfehérvárhoz. – Meggyőződésem, hogy a kortárs magyar irodalom egyik legjobb esszéírójáról van szó – emelte ki a Vörösmarty Társaság elnöke. Hozzátette, a kiemelkedő írót mindig szívesen hívja Székesfehérvárra, ahogyan tette azt most is.

A leginkább esszéistaként ismert Domonkos Lászlótól két kötet jelent meg a nyár folyamán. Az egyik, a Mosolyok árnyéka címet viselő – mondhatni, megszokottan – egy esszékötet. Az író elmondta, a felsorakoztatott esszék különböző helyeken, különböző időpontokban és a legkülönbözőbb témákban jelentek meg korábban. Éppen ezért az összekötő kapocs leginkább a műfajban és egyfajta sajátságos megközelítésben keresendő.

Egy ember, két kötet: esszék és novella a megyeszékhelyhez kötődő szerzőtől
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az Üvegfészek című kötet viszont kilóg Domonkos László eddig megjelent könyveinek sorából. Ez ugyanis az író első novelláskötete. Különleges időutazásban lehet része mindazoknak, akik elolvassák a könyvet, hiszen a novellák az 1960-as évektől napjainkon át egészen egy elképzelt jövőig repítik az olvasót. – Német László attól féltette a magyar szellemi életet, hogy majd a magyar irodalmat felváltja a magyar nyelvű irodalom. Ez ellen kell megtenni, amit csak lehet. Szándékom szerint ebbe a vonalba illeszkedik ez a kötet is – foglalta össze a szerző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában