Frissen Fejérből

2021.11.16. 07:15

Eldalolt negyvenöt év – Évfordulót ünnepelt a pusztavámi énekkar

A pusztavámi énekkar 1976-ban alakult, Endrődi Alfréd egykori iskolaigazgató vezetésével.

Nédó Géza

A 45 éves Pusztavámi Német Nemzetiségi Énekkar fellépés előtt

Fotó: Hrubos Zsolt

Sokáig baráti dalkörként működött a művelődési ház csoportjaként. Egyesületté 1999 márciusában alakult, azóta civil szervezetként működik. A kórustagok hosszú évekig gyűjtötték a falu németajkú énekeit. A kórus céljai között szerepel a pusztavámi régi német népdalok felelevenítése, színpadra állítása, a hagyományok ápolása, a nemzetiségi népviselet megőrzése.

Az énekkar megalakulásának 40. évfordulója alkalmából, 2016-ban, az alapító Endrődi Alfréd (Frédi bácsi), volt iskolaigazgató iránti megbecsülés jeléként egy emléktáblát helyeztek el a kórustagok a Faluház falán. Azóta minden év novemberében koszorút helyeznek el az emléktáblánál. A régi alapítótagok közül sajnos már senki nem él.

A 45 éves Pusztavámi Német Nemzetiségi Énekkar fellépés előtt
Fotó: Hrubos Zsolt

Napjainkban a kórus rendszeresen részt vesz a falu és a környékbeli települések rendezvényein, ünnepségein és a nemzetiségi kórustalálkozókon. Legyen szó szüreti felvonulásról, a Kvircedli-fesztről, vagy más fajta rendezvényeikről. Nemrég megszervezték a „Több mint népviselet” című kiállítást. Minden év novemberében létrehozzák a hagyományos „Énekkaros találkozót”, az idei a tizenhetedik. Az adventi időszakra felállítják a központi parkban – a falu karácsonyfájánál – a Betlehemet.

Jelenleg az egyesületnek 22 fő aktív tagja és 15 fő pártoló tagja van. A Kórusok Országos Minősítőjén az énekkar 2002. június 2-án és 2007. május 19-én ezüst fokozatú, 2013 április 13-án kiemelt arany fokozatú minősítést ért el. Az egyesület elnöke Möllmann Günterné, művészeti vezetője Staudt István.

A 45 éves Pusztavámi Német Nemzetiségi Énekkar november 13-án ünnepelt: megszervezte, a XVII. Énekkaros Találkozót. A műsorban – a helyieken kívül – felléptek: a Tarjáni Német Nemzetiségi Dalkör Rozmaring Kórusa (Győr), Frey Péter és Meh­ringer József harmonikaduó (Pusztavám), Trifoi Roland és Petrényi Ferenc harmonikaduó (Pusztavám). A fellépők egy jó hangulatú, jó színvonalú estet varázsoltak önmaguk és a nézők számára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában