Frissen Fejérből

2021.10.28. 07:10

Egybeforr a Sóstóval a Maroshegy története

Maroshegy történetéről, érdekességeiről tartott előadást szerda délután Váczi Márk történész, városkutató. Az esemény apropóját Zsohár Melinda hiánypótló szociográfiája, a Maroshegyi mozaik adta.

Héjj Vivien

Az előadás kifejezetten nagy népszerűségnek örvendett a maroshegyiek körében

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A helyszínt stílszerűen a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár biztosította, az előadás kifejezetten nagy népszerűségnek örvendett a maroshegyiek körében, sokan könyvvel a kezükben érkeztek.

– A kötet már 12 éves, de sem korábban, sem azóta nem jelent meg hasonló kiadvány. Zsohár Melinda újságíró interjúk, visszaemlékezések és fotók segítségével jeleníti meg mindazt, amit Maroshegyről tudni érdemes. A városrész abban a sajátos helyzetben van, hogy a legfontosabb létesítményei – oktatás, egészségügy, infrastruktúra – itt, a sóstói részen találhatók, ezáltal gyakorlatilag összeforr Maroshegy és a Sóstó története. Talán az egyetlen fontos objektum, ami a maroshegyi részen van, az az egykori rádióállomás területe, illetve a kapcsolódó lakások – fogalmazott Váczi Márk. Hozzátette, a kötet kiemeli a helybéli szőlőkultúrát, iparosokat, kereskedőket, vendéglősöket, akiket az Ikaruson és a repülésen keresztül kapcsol be a város életébe.

Az előadás kifejezetten nagy népszerűségnek örvendett a maroshegyiek körében
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Ez egy olyan vidék, ami az elmúlt 90 évben értékelődött fel igazán. Korábban jellemzően átszelték a vasútvonalak, az itteni lakosok a homokos terület adta lehetőséget kihasználva szőlőt műveltek – tette hozzá a városkutató. Mint mondta, Maroshegyet leginkább az utcanevek különböztetik meg a város többi részétől: a közterületeket kifejezetten az elcsatolt par­tiumi és az erdélyi területekről nevezték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában