Frissen Fejérből

2021.10.12. 07:05

A Stefánia Palotában volt a Katonaportrék című könyv bemutatója

A kötetet a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér Megyei Szervezet és a Tarsoly Ifjúsági Egyesület hozta létre.

Silye Sándor

Együtt a nagy csapat a Stefánia Palota kertjében a megérkezés után

Fotó: Silye Sándor

A mű gondolata 2019-ben született meg, ezt követően kezdtek hozzá a munkához. Az első körben húsz, majd később még tizenhat nyugalmazott katonát jelöltek ki, így végül 36 embert ismerhet meg az olvasó a könyvben. Az interjúk elkészülte után, a szerkesztést követően jöhetett a nyomdai munka, a nyomda igényes tevékenységének köszönhetően a színvonalas kiadvány elkészült. A fotókból kiállítást hoztak létre, amely a pandémia előtt és után Székesfehérváron és Fejér megyében vándorolt, a helyszíneken az érdeklődők találkozhattak néhány, a kötetben szereplő katonával. A tervek szerint kiállításokat a jövőben is rendeznek minden olyan helyszínen, ahol érdeklődnek ez iránt.

Együtt a nagy csapat a Stefánia Palota kertjében a megérkezés után
Fotó: Silye Sándor

A Stefánia Palotában Lévai Miklós, a HOHE és Sipos András a Tarsoly Ifjúsági Egyesület elnökei ismertették a könyv munkájának a menetét, bemutatták az alkotókat, Dániel Mária Magdolna fotográfust, Csató József és Silye Sándor újságírókat, a portrék szerzőit. Ezt követően Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere köszöntötte a megjelenteket. A többi között elmondta, hogy a nyugdíjas katona örökké katona marad, életútjuk például szolgál az utódoknak, a gyerekeknek, a fiataloknak. Bár volt olyan időszak, amikor nem szerették e honban az egyenruhásokat, de ez már a múlté, hiszen elkezdték építeni a katona pálya becsületét, figyelnek a civilekkel való jó kapcsolatok tartására, kialakítására. A hivatalos rész után kötetlen beszélgetések kezdődtek fehér asztal mellett.

https://www.feol.hu/kultura/helyi-kultura/emberi-torteneteket-szedett-egy-csokorba-silye-sandor-5253842/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában