Frissen Fejérből

2021.09.15. 17:24

Játék a betűkkel – Az ünnepi könyvhéten dedikált Steiner Györgyi

A fővárosban dedikálta Tanyasi világ című könyvét Steiner Györgyi, a 92. Ünnepi Könyvhét országos rendezvényének fő helyszínén, a Duna-korzón.

Tóth Sándor

Steiner Györgyi a 92. Ünnepi Könyvhét vendége volt Budapesten

Fotó: Bombicz Judit

A verses mesekönyv írója Székesfehérváron született, élete jelentős részét is töltötte. Most egy Komárom-Esztergom megyei faluban, Tarjánban lakik. Ott írta a magyar ABC 44 betűjére komponált mesekönyvét három Fehérváron élő lányunokájának: Larának, Sárának és Lilinek. Ugyanakkor kötetét szélesebb olvasóközönségnek szánta, a betűkkel és nyelvünk szépségeivel most ismerkedő gyermekeknek, valamint azoknak a kicsiknek, akik biztosan érdeklődéssel nézegetik Ujréti Ágnes színes rajzos illusztrációit, miközben szüleik vagy nagyszüleik felolvasnak nekik a könyvből.

– Az ABC összes betűjét felhasználva, humoros dolgokkal vegyítve, kellemes, érdekes élményeket szeretnék megosztani a tanyasi, falusi élettel kapcsolatban, melyek a gyermekkorommal összefüggésben is, és főleg azok emlékeiből táplálkoznak. Minden igyekezetem azon volt, hogy megpróbáljam érzékeltetni, milyen érdekes, változatos ez a fajta lét, persze inkább csak úgy, ahogy azt egy gyermekszem látja – fogalmazza meg a szerző az őt vezérlő szándékot.

Steiner Györgyi a 92. Ünnepi Könyvhét vendége volt Budapesten
Fotó: Bombicz Judit

Steiner Györgyi versbe szedett meséi sok szállal kötődnek a fehérvári Alsóváros Eötvös utcájához, ahol nagyszülei éltek. Gyermekkorának élményvilágát eleveníti fel és adja tovább könyvében. Szeretett a nagyszülői házban mindent, ami körülvette, a falusias udvarának állatait, a kert csodás színekben pompázó virágait, a fák madarait. Sokszor visszajár oda álmában is, hogy visszaidézze az ott töltött nyarakat, szüreteket, disznóvágásokat.

A játékosan megírt és a gyermekarcokra mosolyt csalogató verseskönyvnek a folytatására is gondolt Steiner Györgyi. Szeretné a Tanyasi világ rajzfilmes változatát megvalósítani. Az sem kizárt, hogy új mesékre inspirálja a kutyája Bond, meg a cicái, Mia és Kormi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában