Frissen Fejérből

2021.09.27. 16:00

A tér negyedik szobrát avatták Csókakőn

Egy hónap sem telt el a Hazatérő katona szobrának avatása óta, máris újabb köztéri alkotással gazdagodott a község, amelyet szombat délután lepleztek le.

Borsányi Bea

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

„A nemzet alkotmányos szabadságáért vagyonát, családját feláldozó fejedelemről minden évben meg kell emlékeznie minden becsületes magyarnak, mert minden igaz magyar ­Rákóczi Ferenc szellemi örököse. Az igaz magyarságban ­Rákóczi szellemének olthatatlan lángja ég”, mondta a vár alatti téren álló mellszobornál a szegedi Bene Gábor, az esemény főszónoka. Hozzátette: az igazi főhajtás a fejedelem előtt az lenne, ha újjászerveznénk nemzetünket, amit minden igaz magyarnak nemcsak joga, de kötelessége is elkezdeni.

Ahogy azt Fűrész György polgármester a szoboravató előtt elmondta, Endresz László Rákóczi-szobrát 310 évvel a Rákóczi-szabadságharc lezárását követően, illetve egyik legendás hadvezérének, Vak Bottyán halálának 302. évfordulóján, a csókakői vár alatti Nagy-Magyarország tér negyedik alkotásaként adják át. A polgármester rámutatott, Csókakő török uralom utáni újraéledése, benépesülése és mai létezése közvetve Rákóczinak, illetve az általa vezetett szabadságharcnak is köszönhető.

A mellszobor a Horthy-emlékmű és a Kárpátok őre között kapott helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában