Frissen Fejérből

2021.08.28. 13:00

Könyvet adtak ki a monarchia aranyemberéről

Wekerle Sándor szülőhelye centenáriumi rendezvénysorozattal adózik ebben az évben a nagy politikus emléke előtt. Ennek kapcsán készült egy könyv is, melyet pénteken délután mutattak be.

Palocsai Jenő

Kárbin Ákos Móron mutatta be Wekerléről szóló könyvét

Fotó: Hrubos Zsolt

A Lamberg-kastélyban mutatták be Kárbin Ákos történész új könyvét. A szerző elmondta, hogy sorsa már másfél évtizeddel korábban összefonódott a nagy formátumú politikussal, ugyanis egyik tanára javaslatára kutatni kezdte Wekerle munkásságát, és ebben a témában írta szakdolgozatát, majd disszertációját is.

Buza Ernőtől, a Wekerle Sándor Alapítvány kuratóriumának elnökétől tudjuk, hogy amint tudomást szereztek Kárbin kutatásairól, felkérték, készítsen egy kiadványt a 100. évfordulóra. Így született a Monarchia aranyembere című könyv, mely részletesen leírja, hogy a pénzügyekben és a tárgyalásokban kiemelkedően járatos pénzügyminiszter, majd háromszoros miniszterelnök, hogyan érte el, hogy az Osztrák–Magyar Monarchia a korábbi ezüstalapról áttérjen az aranyvalutára.

Kárbin Ákos Móron mutatta be Wekerléről szóló könyvét
Fotó: Hrubos Zsolt

A bemutató nem a szokásos mederben folyt. A könyvbemutatón részt vett többek között Balatoni András, a kiadást támogató Magyar Nemzeti Bank igazgatója és Egry Gábor, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója is. A meghívottak mind tartottak a témában egy kisebb-nagyobb előadást, ki-ki a maga szakterületén.

A részletgazdag előadásokat követően Kárbin dedikált is a szép számú hallgatóságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában