Buli

2021.08.08. 20:00

Arató András: a diszkó életfogytig tart

Arató András Székesfehérvár vendége volt, a Fecsegő esten. A közönség élvezte a korszakokat meghatározó diszkós történeteit, aki Fejér megyeinek is számít, mert 20 évig minden nyári hétvégén Velencén diszkózott, de a királyok városába is „hazajár”…

Silye Sándor

A jó zenénél nem számít, mikori – vallja ABCD, azaz Arató András, aki véletlenül csöppent bele a műfajba

Fotó: Silye Sándor

ABCD, azaz Arató András, B. Tóth László, Cintula és Dévényi Tibor a hetvenes évektől kezdve uralja a műfajt. Arató kezdetben labdarúgó álmokat kergetett, a Ferencváros utánpótlás-játékosa volt. Dalnoki Jenő irányítása mellett Ebedli és a többi, később bajnokká lett ifjak voltak a csapattársai.

– Előbb ifiválogatott úszó voltam. Az Úttörő Olimpia döntőjében a még kisfiú Hargitay előtt éppen csak nyerni tudtam. Beszélgettem Haressel, és mondtam neki, te soha az életben nem fogsz legyőzni! Miért? Mert ma versenyeztem utoljára… Másnap átmentem az Úttörő Stadionba, egy év múlva az NB III.-ban gólkirály lettem, így 16 és fél évesen már a Fradiban játszottam. Nagy élmény volt, amikor Olaszországban a Dinamo Kijev ellen játszottuk a torna döntőjét. Orosz tagozatos voltam, a hátvédnél volt a laszti, oroszul kértem tőle a háta mögött, oda sarkallta, így besétáltam a kapuig, a későbbi válogatott Rudakov mellett gólt rúgtam. A maradék percekben a hátvéd „megkínált” néhány rúgással, mindkét térdem elszállt.

Izgalmasak voltak számára a ’60-as évek, az új kultúra térhódítása. A Közgázon egy vetélkedőn diszkóst kerestek, győzni ment oda, ha csak második, biztos hátat fordít e műfajnak. De győzött…! És 1974 óta teszi a dolgát sokak nagy örömére.

– Demis Roussos, Gloria Gaynor, a Slade, a Kiss, a Sweet voltak a kedvencek. Másabb volt a zene, mint a mai tucc-tucc műfaj. De ez a mostani ifjak életérzése, mint a ’60as években a Beatles, a Stones volt nekünk. Nem játszok tucc-tuccot, de retrót sem. Zenés, videós időutazást vezetek, a Lamdadától, a Boney M-től az ABBA-n át a mai előadókig, hisz közöttük is vannak olyanok, akiket még 20, 30 év múlva is játszani fognak.

A jó zenénél nem számít, mikori – vallja ABCD, azaz Arató András, aki véletlenül csöppent bele a műfajba
Fotó: Silye Sándor

Amíg a közönség jön, csinálja

Arató András, mint megtudtuk, sosem gondolt arra, hogy jobb lett volna, ha előbb vagy később születik. Ez az élet rendje – mondta –, hogy megszületünk, a földi éveinket igyekszünk tartalmasan eltölteni, aztán meghalunk. Ha korábban jön a világra, akkor lehetett volna várkapitány, Mátyás király, udvari zenész. De ő Arató András, és kész, így törekszik a legjobbra. Nem vallja magát sztárnak, a pult mögött is Andris, akivel bárki, bármiről beszélhet, bármilyen zenét kérhet. A diszkó nála nem csupán zene, hívott vendégeket, ismert sportolókat, művészeket faggatott, a Vidi is járt nála az UEFA Kupasiker után. Velencén, az Express Ifjúsági és Üdülőtábor ifjainak Veress Pál tartott a szórakozóhelyen színes „nemináriumot”. Megemlékezett a Csillagfény diszkóról, akik két vállra akarták fektetni, de új lett az Arató-jelszó: „Ez a Csillagfény nem az a Csillagfény, itt te vagy a csillag, a fény!”. Bejött. Végül Velence más okok miatt csúnya véget ért, de Fehérvárra szívesen jön.

– Sokszor kérdezik tőlem: diszkó életfogytig? Igen, amíg a közönség ilyen szép számmal jön a rendezvényeimre, addig muszáj csinálnom!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában