Frissen Fejérből

2021.07.22. 07:15

Szerzetesként élte meg az internálótábort Perjés Antal Patrik

Szerdán, a kora esti órákban, a Prohászka Ottokár-emléktemplomban mutatták be Perjés Antal Patrik Emlékirataim című könyvét.

Baráth Eszter

Hogyan lett az angol nyelven írt emlékiratokból kötet?

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Karmelita szerzetesként élte életét Perjés Antal Patrik, melyek során számos megpróbáltatáson ment keresztül. Emlékirataim – Magyarként a második világháborús közelkeleti és afrikai internálótáborokban című könyve viszont nemcsak az átélt nehézségeket, de szinte egész életét felöleli.

A könyv bemutatóját először 2020 novemberére tűzték ki, ez az időpont azonban meghiúsult, amit most pótoltak. Az eseményt Bernáth Károly, Perjés Antal Patrik unokatestvére nyitotta meg, aki elmondta, jó ideig nem is találkozott személyesen közeli rokonával, csak a családban hallott történeteken keresztül ismerte. Mint mondta, talán 1964-ben találkoztak először, amikor a szerzetes Amerikából látogatott haza.

Hogyan lett az angol nyelven írt emlékiratokból kötet?
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Hogy milyen embernek ismertem meg Patrikot? Vidám, a humort nem megvető, de komoly, pozitív gondolkodású emberként emlékszem vissza rá – fogalmazott unokatestvéréről Bernáth Károly.

A hallgatóság kerekasztal-beszélgetés során ismerhette meg a kötet elkészültének háttér-információit Bernáth Gábor, a könyv szerkesztője, amatőr családfakutató, Szücsi Frigyes, a kötet fordítója, régész, történész, Nemes Róbert, a könyv lektora és Kónyi-Kiss Botond, az Azonosság alapítvány alapítója, a kiadó képviselője segítségével. Azt, hogy hogyan lett az Amerikából hazaküldött, angol nyelven írt emlékiratokból kötet, magából a könyvből tudhatjuk meg, mint ahogy számtalan olyan történetet, amely Perjés Antal Patrik életének része volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában