Ezúttal krimivel készülnek

2021.07.14. 20:00

Rajtra készen várja a visszatérést a Rácalmási Játékszín Kör

A társulat vezetője úgy fogalmazott, a színre vitt produktum mindig egy közös alkotófolyamat eredményét tükrözi.

Héjj Vivien

A képen Katona Beáta, Osvai Zoltán és Ördögné Ruszthi Anna Neil Simon Pletyka című vígjátékában Fotó: Rácalmási Játékszín Kör

Több mint hat éve aktív a Rácalmási Játékszín Kör, vagy ahogy sokan ismerik, a Rájátszik, amely 2015-ben alakult. Azóta színre vitték már többek között Shakespeare Szentivánéji álom című drámáját, Hunyady Sándor vígjátékát, a Júliusi éjszakákat és Neil Simon Pletyka címmel futó darabját is. Egyik legkülönlegesebb színpadi játékukként egy saját darabot említhetünk, amelyet a társulat akkori vezetője, Baksa László írt egy helyi ügyvédről, Márkus Istvánról, aki 1848-ban elment harcolni.

A történet alapja nem fikció, Márkus valóban Rácalmáson élt, sírja is itt található. A Rájátszik az ő életét vitte színre a 2016. március 15-i műsor keretében. Az amatőr társulat létrejöttéről, működéséről a színjátszó kör vezetőjével, Ördögné Ruszthi Annával beszélgettünk, aki már a kezdetek óta aktív tagja a társulatnak. – Baksa László történelemtanár élvezhető műsorokat készített a helyi általános iskolában. A március 15-i, október 23-i műsorokba mindig belecsempészett egy kis színjátékot is, innen jött az ötlet, hogy legyen külön egy színjátszó kör, ezúttal felnőtteknek. 2016-ban vettem át a társulat vezetőjének szerepét Baksa Lászlótól, azóta működünk a jelenlegi felállásban. Teljesen amatőrök vagyunk, senkinek nincs színházi kötődése, nincsenek köztünk színészek, rendezők – beszélt a társulat létrejöttéről Ördögné.

Mint mondta, megvan annak a szépsége, hogy mindent saját maguk oldanak meg, a díszletektől a kellékeken át egészen a szövegkönyv átírásáig. – Ez mindig egy közös alkotófolyamat, a végeredmény a közös munka eredményét tükrözi. Papíron én vagyok a rendező, ezért általában az én fejemben születik meg először, hogy melyik darab legyen, és ki melyik szerepet játssza el, a szöveget is én szoktam átírni, de mindenki ötletel, hozzászól, hozzák a saját ruháikat, tárgyaikat, amelyeket díszletként használunk. Mindenki aktív részese a folyamatnak. Nagyon jó érzés, hogy közös produktumot állíthatunk színpadra.

A képen Katona Beáta, Osvai Zoltán és Ördögné Ruszthi Anna Neil Simon Pletyka című vígjátékában Fotó: Rácalmási Játékszín Kör

– Nálunk mindenki játszik minden előadásban, ezért általában muszáj hozzányúlni a darabokhoz, kihúzni vagy hozzáírni szereplőket – tette hozzá a társulat vezetője, aki drámapedagógusi végzettsége révén is kötődik a színházhoz. A Rájátszik korábban évente egy darabot vitt színre, ám ahogy rutinosabbá váltak, egyre színesedett a paletta. – Általában egy egész estés darabunk van minden évben, és emellett most már vannak rövid kis kabaréjeleneteink is, amelyeket a helyi rendezvényeken is gyakran előadunk. A művelődési ház Kultúrházak éjjel-nappal rendezvényére általában improvizációs műsorral készülünk – mesélt a társulat vezetője. Nem túlzás azt állítani, hogy a Rácalmási Játékszín Kör tagjai a helyi kulturális események aktív résztvevői.

– Igyekszünk kihasználni a lehetőségeket, minél több mindenben segíteni a közösséget, és hihetetlen érzés az is, hogy egy szuper stabil közönségünk van. Ha otthon játszunk, telt házasak az előadásaink, akárhányszor játszunk el egy darabot. Jó érzés az a szeretet, amely körülveszi a csapatot – beszélt élményeikről Ördögné Ruszthi Anna. Elmondta, a pandémiát megelőző évben már a környező településekre is hívták a társulatot, a felkérésekre örömmel mondtak igent.

– Voltunk Nagyvenyimen, Dunaújvárosban és Bölcskén is. Remekül beindult a dolog, hívtak minket Adonyba, Perkátára és több kisebb településre is. A pandémia miatt ez sajnos félbeszakadt, de szeretnénk tovább folytatni, mert nagy élmény volt számunkra. A kisebb települések, falvak életében is fontos lehet a színjátszásnak ez a formája, hiszen így nem kell elutazniuk a legközelebbi városba ahhoz, hogy színházi élményt kapjanak – mondta a Rájátszik vezetője. A társulat július 22-én lép újra színre. Ekkor Agatha Christie Egérfogó című krimijét mutatják be a helyi művelődési házban. Úgy gondolták, a nyomasztó hónapok után a közönség számára is felüdülés lehet egy lazább, könnyedebb hangvételű darab.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában