Frissen Fejérből

2021.07.04. 13:54

Sebestyén Márta és Andrejszki Judit énekelt az első kastélykoncerten Kápolnásnyéken

A Halász-kastély koncertsorozatának idei első nyári alkalmán Sebestyén Márta és Andrejszki Judit érkezett a pódiumra szombaton este.

S. Töttő Rita

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Sebestyén Márta a népzene, Andrejszki Judit a régizene emblematikus alakja, közös koncertjeik pedig mindig izgalmas utazást jelentenek a közönség számára a magyar zenetörténetben. A két művész hosszú évek óta dolgozik együtt a népzene és a régizene rejtett összefüggéseit hozva napvilágra, s formálva azokat felejthetetlen előadássá – így vezette fel a két művész fellépését Rodics Eszter igazgató. Szombat esti műsoruk alkalmával is erre kerülhetett sor: a művészek a két műfaj zenei párhuzamait, összefüggéseit boncolgatták, a dalok közti személyes kommentárokkal.

Sebestyén Márta és Andrejszki Judit népzenei és régizenei koncertjére szombaton este került sor
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Ugyanazon népdalok az „úrias” és a „népies” világból származó eltérő előadásmódja néha meghökkentő felismeréseket hozott a hallgatóság számára. Sebestyén Márta azon kevés előadóművészek egyike, aki a tradicionális magyar kultúrát képviseli, koncertjein életre keltve a Bartók Béla és Kodály Zoltán által gyűjtött népdalkincsünket. Andrejszki Judit pedig barokk szopránként, csemballistaként és orgonistaként a magyar régizene előadóművésze, megtartva a nép által a következő generációkra hagyományozott előadásmódokat. „Keserves idők” vannak az előadók mögött – árulta el Sebestyén Márta a közönségnek, aki tavaly márciusban állt utoljára színpadon, így a kápolnásnyéki – „Hegyen, völgyön járogatok vala” címet kapott – fellépésükre nagy örömmel készült előadótársával együtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában