Frissen Fejérből

2021.06.09. 11:00

Hiányt is pótló alkotás Magony Imre Bory Jenőről írt monográfiája

Vetített képes előadás keretében mutatták be Magony Imre Bory Jenőről írt monográfiájának megújult, kibővített változatát, amelyből az olvasók egyaránt megismerhetik Bory életét és munkásságát is.

Héjj Vivien

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Nagy örömünkre szolgál, hogy ismét megnyithatott az intézmény, programokat, rendezvényeket is szervezhetünk. Ennek első állomása Magony Imre Bory Jenőről szóló monográfiakötetének bemutatója – mondta az esemény kezdetén Csiszárné Máhler Mónika, a rendezvénynek otthont adó Aranybulla Könyvtár igazgatója.

Bory Jenőt többnyire a nevezetes, romantikus Bory-vár létrehozójaként emlegetik a székesfehérváriak. Az alkotó azonban nem „csak” építész volt: szobrászművészként, festőként, pedagógusként és szakíróként is tevékenykedett. Páratlanul gazdag életművét ismerhetik meg az olvasók Magony Imre könyvén keresztül.

Magony Imre kalauzolta a hallgatóságot Bory Jenő életén át
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kötet első kiadása 2010-ben jelent meg, ezúttal pedig már a 2019 végén kiadott, bővebb ismeretanyagokat, információkat és színes fotókat tartalmazó példányokat is kezükbe vehetik az olvasók.

– Az indíttatás onnan jött, hogy Bory Jenő munkássága, hatalmas életműve nem volt előttem ilyen mértékben feltárva. Kellett egy összesítés, egy szintézis, ami bemutatja ennek a nagy alkotónak a munkásságát – fogalmazott Magony Imre, a kötet szerzője. – Ez egy bővített kiadás, előkerültek olyan Bory-művek is, amelyek tíz évvel ezelőtt még nem voltak ismertek. Hozzáteszem, hogy folyamatosan kerülnek elő új művek, vannak olyanok is, amelyekről tudjuk, hogy léteznek, de nem tudjuk, hogy hol vannak. Ez a kiadás részben ezt a hiányt próbálta pótolni, az elmúlt tíz év alatt összegyűlt új műveket is bele tudtam tenni. Ez nemcsak javított, bővített, hanem egy színes változata is az első kiadásnak.

A vetített képes előadáson a jelenlévők csodálatos fotókon át nyerhettek bepillantást Bory Jenő életébe, munkásságába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában