Frissen Fejérből

2021.06.07. 07:35

Az Esterházy család eddig nem látott képeiből nyílt kiállítás Csákváron

Őszig egészen biztosan a Csákvári Emlékház ad otthont annak a 29 fekete-fehér fotónak, amelyeken az Esterházy család életének egy-egy hétköznapi pillanata elevenedik meg. A fotókat eddig nem láthatta a közönség.

Borsányi Bea

A képekhez külön leírás járt: meg lehetett nézni a készítés idejét és a rajtuk szereplők neveit Fotó: FG / FMH

Fotó: gaborfeherphoto

Hosszú idő után a szombati tárlattal nyitotta meg ismét a Tűztorony alatti kapuját a múzeum. A kiállítást az öt évvel ezelőtt elhuny író, Esterházy Péter fia, Marcell mutatta be. A képekről a család tagjai néznek vissza ránk vadászat után, a kedvenc kutyájukkal, a csákvári kastély bejárata előtt állva vagy éppen nyuszifüllel a fejükön. Mellettük azonban megjelenik egy-két felvétel Csákvár háború előtti mindennapjaiból is.

Huszonkilenc fotó a közel hatszázból

A fotókon felbukkan többek között az egykori miniszterelnök, Móric fia, Marcel is, aki 25 évesen a második világháborúban tűnt el – a mai napig nem tudni, mi történt vele pontosan és hol nyugszik. Többen úgy vélik, Károlyi Margit azért nem disszidált férjével, Esterházy Móriccal és lányával, Mónikával Bécsbe 1956-ban, és maradt élete végéig Majkon, hogy megtalálja eltűnt fiát. A megnyitón megismerhettük a fotók történetét is. A negatívok a 2000-es évek elején, Károlyi Margit hagyatékának rendezése közben kerültek elő. Összesen közel hatszáz negatívra bukkantak a hét vászonkötéses negatívtartóban, amelyek utolsó négy lapja számozott, indexelhető jegyzettömb volt. Ezekben – vélhetően – maga Károlyi grófnő jegyezte fel a képek készítésének pontos idejét és a rajtuk szereplők neveit. A fotók készítőjének személyére viszont a legtöbb esetben nem derült fény.

A képekhez külön leírás járt: meg lehetett nézni a készítés idejét és a rajtuk szereplők neveit
Fotó: FG / FMH

A 29 kifüggesztett kép egy vékony szelete ennek az archívumnak, amelyből Esterházy Marcell részben időrendben haladva válogatott 1914-től indulva, amikor hadikórházat hoztak létre a csákvári kastélyban, a négy gyermek nagykorúvá válásáig, vagyis a 40-es évekig. Ugyanakkor a fotókon megjelenik Majk és Esterháza (ma Fertőd) is. A „boldog békeidők”, amely után olyan korszak következett, ami minden családot megviselt, és megpecsételte a csákvár-majki Esterházyak sorsát is. Ám emléküket tovább őrzi egykori birtokuk, Csákvár, ahol ma is mesélnek az általuk emelt, még álló épületek. És mesélnek a most kiállított képek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában