ritkaság

2021.05.03. 16:55

Az örököshöz került a Pilinszky-kézirat

A minap kiderült: a 100 éve született Pilinszky János utolsó lakhelyén, egy székesfehérvári albérletben 40 évig lappangott a költő egyik kézirata, egy keményfedeles jegyzetfüzet. Ezt hétfőn adtuk át az örökösnek.

Bokros Judit

Kovács Péter nagy izgalommal kezdte lapozni a füzetet átadás után. Mellette Bokros Jánosné (Fotók: a szerző)

Amint azt nemrég megírtam: a Baumgarten-, József Attila-, Kossuth és Magyar Örökség díjas Pilinszky János a családunk tulajdonában lévő albérletben töltötte élete utolsó évét 1980/81-ben. Ez a tény most, az emlékévben (a költő 100 éve született és 40 éve halt meg) még az eddiginél is nagyobb jelentőséggel bír, hiszen innen került elő a minap az a notesz, amely Pilinszky élete utolsó időszakának jegyzeteit őrzi.

Édesanyám, Bokros Jánosné (aki a költő főbérlője volt annak idején) április 24-én mutatta meg először a füzetet mind nekem, mind Juhász Anna irodalmárnak, aki az országosan, a közösségi médiában követhető Pilinszky 100 című irodalmi sorozat alkalmával érkezett Székesfehérvárra forgatni, hogy bemutassa a költő és Fehérvár kapcsolatát. Az interjút és a notesz nyilvánosságra kerülését egyeztetések követték: például a füzetről készült fotókat megtekintették szakértők is. Ez alapján állítható, hogy irodalomtörténeti szempontból fontos, és valóban eredeti dokumentumról van szó.

Kovács Péter nagy izgalommal kezdte lapozni a füzetet átadás után. Mellette Bokros Jánosné (Fotók: a szerző)

A füzetről értesítettük a Pilinszky-hagyaték örökösét, a költő unokaöccsét, Kovács Péter művészettörténészt, aki meglepődésének és örömének adott hangot. Annak idején, amikor feleségével, Kovalovszky Márta művészettörténésszel kiürítették az albérletet, ez a notesz valahogy elkerülhette a figyelmüket, így maradhatott még évtizedekig a lakásban. A benne lévő garanciajegyek, műszaki papírok (amelyek a zene lejátszásához szükséges eszközökhöz tartoztak) miatt pedig nem tűnt föl, hogy a füzetben jegyzetek is vannak.

Pedig Pilinszky ebbe írta bele például, mely szerzők mely műveit hallgatta, de egy novellatöredék, egyéb jegyzet is olvasható. Az tudható, hogy a költő utolsó éveiben önéletrajzán, illetve egy önéletrajzi regényen dolgozott. A még életében megjelent részletekből, valamint az ehhez kapcsolódó töredékekből, szövegvariánsokból, fakszimilékből összeállított Önéletrajzaim című kötet a napokban jelent volna meg a Magvető Kiadónál.

Kovács Péter, Bokros Jánosné és Kovalovszky Márta az örökös budapesti lakásán

A noteszt hétfőn, Juhász Anna jelenlétében adtuk át Kovács Péternek és feleségének, Kovalovszky Mártának budapesti lakásukon (ők egyébként 56 évig éltek Fehérváron), így az örökös személyesen vehette kézbe a dokumentumot. Közben szó esett az előkerülés körülményeiről és Pilinszky utolsó fehérvári évéről. A találkozón ott volt a Magvető Kiadó igazgatója, Dávid Anna is, akitől megtudtuk: az említett könyv megjelenését is befolyásolja a jegyzetfüzet előkerülése, hiszen már biztos, hogy több oldal bekerül a kötetbe. Az örökös ezután a Magyar Tudományos Akadémia kézirattárára tervezi bízni a füzetet, hiszen ott van a többi Pilinszky-kézirat is.

A jegyzetfüzet előkerüléséről, Pilinszky fehérvári kapcsolatairól szóló filmet itt, a Juhász Anna Irodalmi Szalon oldalán nézhetik majd meg.

https://www.feol.hu/kultura/helyi-kultura/lappango-pilinszky-notesz-kerult-elo-szekesfehervaron-4886731/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában