március 15.

2021.03.04. 13:30

Bajuszpróba és ünnepi pillanatok fotókon

A farsanggal kapcsolatos alkalmi utcakiállítást felváltották a közelgő ünnepre hangoló táblák.

Bokros Judit

Ki-ki a maga bajuszát, avagy így is tanulhatnak a gyerekek az 1848-as forradalomról

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Pár hete még arról írtunk, hogy a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ rendezvények hiányában máshogy próbálja felidézni a farsang hangulatát. A fehérvári Fő utcán, valamint a Városház téren elhelyezett táblákon fotókkal, rövid ismertetővel mutatták be néhány testvérváros farsangi szokásait.

Ezúttal pedig az 1848-49-es forradalom és szabadságharcnak állítanak emléket az utcakiállításon. A járókelők a korszak öt ismert személyiségéről – Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Jókai Mór, Petőfi Sándor, Batthyány Lajos – olvashatnak röviden, valamint pillanatképeket, fotókat láthatnak a korábbi években, még a vírushelyzet előtt rendezett utcaszínházi előadásokról.

Ki-ki a maga bajuszát, avagy így is tanulhatnak a gyerekek az 1848-as forradalomról
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Vörösmarty Színház mellett például Kossuth Lajosról olvashatjuk, hogy ő volt a modern értelemben vett politikai sajtó meghonosítója. Kicsit arrébb, a gyógyszertár előtt már Jókai Mór portréja állít meg, akiről azt az információt is elolvashatjuk, hogy Magyarországon ő tudott elsőként megélni az irodalomból, írásaiból.

A szervezők az ismeretközlés mellett a játékra is gondoltak, ezért – mivel a kiemelt személyeknek mind jellegzetes bajszuk volt – aktualizálták a Terembura Kulturális Egyesület által korábban kitalált játékot. Tehát, a táblákon található tükör és bajusz segítségével bárki biztonságos módon próbálhatja ki, hogyan is állna neki egy „forradalmi” bajusz: ez utóbbit a tükörképén helyezheti el...

Az utcakiállítás március végéig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában