A cisztercis tanárnő hitelesen jeleníti meg

2021.03.14. 07:20

A vértanúk élete „testközelből” Ferenczy Noémi írásában

A vér­tanúk élete tele van izgalmas fordulatokkal, s olykor a brutalitást sem nélkülözi. Ferenczy Noémi tizennégy alak életét írta újra nemrég megjelent könyvében.

Bokros Judit

Ferenczy Noémi a Ciszterci Szent István Gimnázium tanára, s már elsőkönyves szerző is

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Szent Péter története is olvasható az Egy közülünk – Keresztény vértanúkról fiataloknak című könyvben, amely már kapható. A szerző a fehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium színjátszókört is vezető magyar–német szakos tanára, Ferenczy Noémi, aki felkérésre vágott bele a feladatba.

– Daray Erzsébet keresett meg évekkel ezelőtt irodalmi ügynökként, hogy újra kellene írni Szikszai György 18. századi református lelkész korai keresztény vértanúkról szóló könyvét, a Mártírok oszlopát. Arra gondolt, hogy át kellene fogalmazni az abban szereplő történetek egy részét, amelyek így a ma fiataljai számára befogadhatóbbak lennének. Hiszen a régies nyelvezet mellett maguk az események is riasztóak olykor a 21. századi fiatalok számára. A mintegy háromszáz évvel ezelőtt írt könyvben olyan történetek vannak, amelyeket évszázadok során adtak át egymásnak az emberek: valós eseményeken alapulnak, és gyakran az úgynevezett vértanúaktákból származnak. Szájhagyomány útján, majd írásban maradtak fenn, olykor szinte változatlan formában, máskor különböző változatokban.

Noémi szabad kezet kapott, válogathatott a Szikszai-kötet tartalmából. Így alakult ki a karcsú könyvecske, amely egy sorozat része.

– Olyan történeteket választottam, amelyek valamiért megszólítottak. Az eredeti változatok között mindenfélék vannak: megrendítők, de kifejezetten brutálisak is. Igyekeztem azokat kiemelni, amelyek által jól meg tudom mutatni az emberi értékeket, indítékokat, célokat. Nagyon érdekes, melyik szereplő miért gondolta azt, hogy úgy kell cselekednie, ahogyan tett. Ez örök téma, amely ma is érdekelheti az embereket. Mindenkinek van saját útja, és az úton lehet tanítója is, például egy szent személyében – fogalmazott Noémi.

Ferenczy Noémi a Ciszterci Szent István Gimnázium tanára, s már elsőkönyves szerző is
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A kötetben több ismerős – Szent Pál, Szent Péter – vértanú van, de ismeretlen szentek – Szent Maximilián, Tekla – is helyet kaptak benne. E személyekkel nem úgy találkozik az olvasó, ahogyan például az Újszövetségből ismeri őket, hanem „testközelből”, ám Noémi nagyon figyelt arra, hogy hi­teles legyen, amit ír. Megpróbált mindig belehelyezkedni az adott főszereplő helyzetébe, illetve abba a korszakba, amikor élt, ezért sok háttérismeretet is gyűjtött.

– Igyekeztem sokféle sze­mé­lyiséget megjeleníteni: van idős filozófus, fiatal patríciuslány, katonaköteles fia­talember, jámbor fogadós. A nyelvezet mai, bár olykor megkerülhetetlen volt olyan szavakat használnom, amelyek az adott korra jellemzők. Klasszikus történetek ezek, amelyek bárki számára érthetők, a középiskolásoknak és a náluk idősebbeknek szólnak, a könyvterv és a kiadó szándéka szerint. Illusztrációk is készültek: Szucher Ágnes remek fekete-fehér képeket alkotott minden szöveghez.

Noémi a történetek nagy részét már évekkel ezelőtt megírta, ám a kiadónál most kerülhetett sor a megjelenésre. Négy olyan szöveg van, amely a közelmúltban született.

Mindenképpen öröm, hogy kezünkbe vehetjük a tanárnő első könyvét, amelyet hamarosan újabb követhet: azt is megtudtuk ugyanis, hogy készülőben van Noémi első verseskötete.

A tervek szerint még az idén olvashatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában