Online mutatják be, ki mit tud

2021.02.22. 12:00

Koncertfilmmel kedveskednek a móri művészeti iskola diákjai

A zeneszerzőről, karnagyról és tanárról elnevezett Pászti Miklós Alapfokú Művészeti Iskola diákjai online mutatják meg hétfő este azt, amit eddig tanultak. Az iskola igazgatójával, Kónya Judittal beszélgettünk.

Palocsai Jenő

Kónya bízik az első farsangi koncert sikerében Fotó: Hrubos Zs. archív

Mennyire nehezítette a koncertet a járvány?

– A 2020-as márciusi járványhelyzethez képest a zeneoktatás terén könnyebb a dolgunk, hiszen a 2020/2021-es tanévet kontaktoktatással tudtuk elkezdeni, hasonlóan a többi iskolához. Bár a novemberi helyzet romlása miatt a középiskolás növendékeink oktatását digitális formában folytattuk, az általános iskolás korú növendékeink a régi, megszokott rend szerint jelenléti órákon vesznek részt. Ez nagyban megkönnyítette a felkészülést az online hangversenyre, melynek felvételét a diákok annak ellenére is várták, hogy nem szerepelhettek élőben a közönség előtt.

Idén először döntöttek úgy, hogy farsangkor is hangversenyt tartanak

Hogy zajlik a tanítás?

– Az órák keretében a korosztályuknak megfelelő tananyagot, előadási darabokat, etűdöket, a szaktanárok segítségével, támogatásával sajátítják el. Ezek a tanórák arra is lehetőséget biztosítanak számunkra, hogy diákjainkat felkészítsük tanulmányi versenyekre, előadásokra és koncertekre. Sajnos a járványügyi helyzet miatt a versenyek kevesebb számban és csak online formában valósulhatnak meg, így a tanév megtervezésekor új platformot kellett keresni a koncertek megtartásához is. Erre nyújt jó lehetőséget az online felület kihasználása, mellyel a korábban megszokott koncert élményt nem tudjuk ugyan megteremteni, de a növendékeinket motiválni tudjuk vele, valamint a szülők és az érdeklődők számára betekintést tudunk nyújtani abba a munkába, amit növendékeink és tanáraink nap mit nap végeznek.

Kónya bízik az első farsangi koncert sikerében
Fotó: Hrubos Zs. archív

Mikor, hol és hogyan zajlott a koncertfelvétel?

– A Farsangi Növendékhangverseny anyagát február 11-én a Móri Városi Televízió segítségével rögzítettük, nézők jelenléte nélkül. A hangverseny felvétele 14 műsorszámot tartalmaz, melyeket a gyerekekből ötfős csoportokat alkotva vettünk fel, hogy a személyes kontaktokat, találkozásokat minél kevesebbre csökkenthessük. Idén először döntöttünk úgy, hogy farsang idején is hangversenyt tartunk. Korábbi hangversenyeinktől annyiban eltérő ez a koncert, hogy bár nem először használjuk ki az internet adta lehetőségeket, de ilyen terjedelemben először készítettünk anyagot online felületre. A Móri Városi Televízióval korábban is együttműködtünk már. Hálásak vagyunk nekik, hogy mellénk álltak, illetve felkarolták ezt a kezdeményezésünket, és azért is, hogy adásukban megjelenési lehetőséget biztosítanak iskolánk számára. Abban is más ez a koncert, hogy a növendékek szülei és érdeklődők személyesen nem vehetnek részt a koncerten, viszont annyiban azonos a korábbiakkal, hogy nem egy hangszercsoportot céloztunk meg, hanem minden tanszakról igyekeztünk fellépőt választani a növendékhangversenyre.

Milyen zenékből válogattak, illetve hogyan és főleg mikor láthatja, illetve hallhatja a közönség az online koncertet?

– Általában fellépéseink zenei kínálatának összeállításakor nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy minél jobban meg tudjuk mutatni növendékeink fejlődését, technikai tudását, ezért a klasszikustól a könnyűzenéig igyekszünk vegyes zenei palettát összeállítani. Így a népdaltól Ludwig von Beethoven, Franz Schubert művein át, James Collis valamint a Mézga család rajfilmsorozat zenéjéig terjed a farsangi koncertünk zenei kínálata. A Mór Városi Televízió adásában 2021. február 22-én hétfőn, 19 órai kezdettel lesz látható iskolánk farsangi hangversenyének felvétele, amelyet ezzel párhuzamosan a Facebook-oldalunkon, valamint weboldalunkon: www.pasztimiklos.sulinet. hu-n is megosztunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában