Nagyszabású kiállításra készülnek tavasszal

2021.01.06. 20:00

Méltó társaságba kerül a Seuso-kincs

A továbbra is sok titkot őrző Seuso-kincs iránt megnyilvánuló figyelem az elmúlt évben sem csökkent. Köszönhető ez annak, hogy a késő római ezüstkészletet kiállító Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) fenn tudta tartani az érdeklődést a legjelentősebb pannóniai kincslelet iránt, és bővítette bemutatásának lehetőségeit.

Tóth Sándor

Mráv Zsolt: Öröm látni a kifogyhatatlan kíváncsiságot, ahogy az emberek a Seuso-kincs iránt érdeklődnek

Fotó: MNM

Az ezüstkészlet állandó kiállítása mellett folytatódott a tárgyegyüttes tudományos és régészeti kutatása, valamint restaurálása. A világhálón saját weboldallal és 3D virtuális tárlattal gazdagodott és vált teljesebbé a Seuso-kincs sokoldalú bemutatása és folyamatos elérhetősége. Az előttünk álló 2021-es év tavaszán pedig a koronavírus-járvány miatt halasztott nagyszabású kiállításra kerülhet sor, ahol a Seuso- készlettel együtt láthatjuk majd a legnevesebb külföldi múzeumok késő római kori ezüstkincseit.

A Magyar Nemzeti Múzeum régészeti tárának tárigazgató-helyettese, Mráv Zsolt a Seuso-kincs régészeti kutatásának vezetője és álladó kiállításának kurátora szívesen válaszolt kérdéseinkre a megyéhez és Fehérvárhoz is sok szállal kötődő kincslelettel, az idei tervekkel kapcsolatban.

Milyen tapasztalatai vannak a kiállítással kapcsolatban?

– A Magyar Nemzeti Múzeum – a Covid-19 járvány előtt és annak árnyékában, amíg erre lehetősége nyílott – gazdag programkínálattal fogadta az érdeklődőket a Seuso-kincs – Pannónia fénye című, legújabb állandó kiállításában. Kéthetente kurátori tárlatvezetéseket is szervezett Villák, ezüstök és lakomák, valamint Ezüstbe zárt üzenetek – a Seuso-kincs történetei címmel. Ezek a tárlatvezetések azt célozták, hogy a látogatók a szakember segítségével megértsék a Seuso-kincs jelentőségét és azt a kiemelt szerepet, amelyet az ezüstedények a késő római elit körében és annak közös kultúrájában betöltöttek. E témák mellett a kiállított luxustárgyak révén megidéződött a luxusvillák és fürdőházak környezete, ahol az ezüstedényeket egykor használták. A látogatók betekintést nyerhettek a késő római elit vizuális kultúrájának működésébe, és kulcsot kaptak az ezüstedények képeibe rejtett üzenetek megértéséhez. A vezetések nagy népszerűségnek örvendtek, a meghirdetett helyek mindig gyorsan beteltek. Nagy örömöt jelentett látni az őszinte érdeklődést és kifogyhatatlan kíváncsiságot, amellyel a látogatók a tárlatvezetésekre érkeztek, illetve a pillanatokat, amikor úgy érezték, maguk is egy kicsit részeseivé váltak a késő ókori elit fényűző életének, a villák, vadászatok és lakomák világának.

Tavasszal tervezik Pesten a nagyszabású kiállítást
Fotó: FMH-archív / Nagy Norbert

Eddig nem ismertek a szám­adatok a kiállítás látogatottságáról. Mi lehet az oka?

– A Seuso-kincs kiállítása a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállításaira kiadott jeggyel látogatható, így mindazok, akik ezt a jegyet megváltották, ezzel megtekinthetik ezt a tárlatot is. Az állandó kiállításaink 2020. évi látogatószáma azonban félrevezető képet mutatna, mert a járványhelyzet súlyosbodásával a Nemzeti Múzeumnak kétszer is hónapokra be kellett zárnia. A járvány két hulláma közötti nyitvatartási időszakban a hazai, illetve nemzetközi turizmus visszaesésével a múzeum látogatottsága is drasztikusan lecsökkent. Általános jelenség ez, amely a világ minden múzeumát érintette. Saját tapasztalatomat megosztva azt azonban kijelenthetem, hogy a kiállítás 2019 nyarán történő megnyitása és a járvány kitörése közötti időszakban ha bármely okból meg kellett fordulnom a kiállítótérben, ott mindig nagyszámú látogatóval találkoztam, sok volt köztük a visszatérő vendég, aki ismerőseit, családtagjait hozta el a kiállításra. A vendégkönyvek bejegyzései is nagyon pozitív fogadtatásról tanúskodnak.

Milyen új lehetőséggel bővült a Seuso-kincs bemutatása az utóbbi időben?

– Az MNM egy igazi meglepetéssel készült a múlt év végi ezüstvasárnapra, kárpótolva mindazokat, akiket a múzeum kényszerű zárvatartása megfosztott a kincs személyes látványának élményétől. A múzeum honlapján ettől a naptól elérhetővé vált a kiállítás virtuális változata. A virtuális tárlat nemcsak a kiállítótérben való barangolást teszi lehetővé, hanem kiegészítő információk, rövidfilmek, kiterített és forgatható 3D-modellek segítségével hozzák szinte tapintható közelségbe a Seuso-kincs pompás ezüstedényeit.

Lehetséges-e, hogy a régészeti kutatásokról mondjon valamit? Ennek ön a vezetője a Seuso kutatási programban.

– A 2020-as év elsősorban a Seuso-kincs társadalmi hasznosulásának éve volt, aminek alárendeltük erőforrásainkat és a kutatási programot is. Ősztől seuso.mnm.hu címmel elérhetővé vált a kutatási projekt hivatalos honlapja, amelyet a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum közösen hozott létre. Ez az oldal nemcsak arra szolgál, hogy hiteles információkat adjon a Seuso-kincsről és annak tárgyairól, hanem ez lesz majd az a felület is, ahol az érdeklődők ismeretterjesztő formában és első kézből hírt kaphatnak a Seuso-kincs kutatásának már nyilvánosságra hozható eredményeiről. Egyelőre az oldal működésének tökéletesítése zajlik, de reményeink szerint az idén már rendszeres időközönként, újabb és újabb hírekkel, friss információkkal találkozhatnak a honlap látogatói.

Mráv Zsolt: Öröm látni a kifogyhatatlan kíváncsiságot, ahogy az emberek a Seuso-kincs iránt érdeklődnek
Fotó: MNM

Hogyan alakulnak a közeljövő tervei, a Birodalmi pompa című 2021-es tavaszi kiállítás előkészületei?

– Ha a körülmények engedik, a Magyar Nemzeti Múzeum 2021 tavaszán valóban megrendezi azt a nagyszabású nemzetközi kiállítást, ahol a Seuso-kincs ezüstedényei mellett megtekinthetők lesznek a vele egykorú ezüst kincsleletek legszebb darabjai is. Csak néhány emblematikus tárgyat emelek ki, amelyek a Seuso-kincs ezüstedényeihez mind korban, mind művészi értéküket tekintve nagyon közel állnak. Ilyen például a kaiseraugsti kincs tengerparti villát ábrázoló tálja vagy a cesenai tál, amelynek medalionjában hasonló szabadtéri piknikjelenetet ábrázoltak, mint a Seuso-tál központi jelenetében. Terveink szerint láthatók lesznek még a mildenhalli, hoxne-i és esquilinusi kincsek legjelentősebb ezüstedényei, amelyet a British Museum kölcsönöz számunkra. De érkeznek majd tárgyak többek között Párizs, Berlin és Bécs nagy múzeumaiból, és számítunk egy ezüstedényre az egyesült államokbeli Jean Paul Getty Museumból is. Ez lesz az első olyan nemzetközi nagy kiállítás, amely a gazdagon díszített késő római ezüst­edények művészetét kívánja összefoglalóan bemutatni, arra törekedve, hogy a késő császárkori ezüstművességet egyenrangúvá emelje a korszak művészetének más, jobban ismert műfajaival, a szobrászat és a mozaikművészet kiemelkedő műalkotásai­val. Ebben a tárlatban szerepet szánunk a nagyharsányi luxusvilla bemutatásának, és egy kamarakiállítás keretében, dokumentumok alapján megjelenik majd több késő római ezüst kincslelet előkerülésének fordulatos története, valamint néhány kortárs irodalmi és képzőművészeti alkotás, amelyek ezek társadalmi hatását tükrözik. A tavasszal nyíló nemzetközi kiállításra egy olyan kötettel is készülünk, amelynek tanulmányait a késő római ezüstedények neves külföldi és hazai kutatói írják. Az érdeklődő nagyközönség által is könnyen befogadható írások amellett hogy sok és változatos szempontból közelítik meg és tárgyalják a témát, az ezüst­edények kutatásába, azok legfrissebb eredményeibe is betekintést nyújtanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában