Megtalálja a hangot mindenkivel

2021.01.22. 07:15

Lovagi cím az úrhidai faluvezetőnek, közösségszervezőnek

Az úrhidai Bognár József a magyar kultúra napja alkalmából a Magyar Kultúra Lovagja megtisztelő kitüntetésben részesült példamutató polgármesteri és közösségszervező tevékenységéért.

V. Varga József

Számos fontos rendezvény fűződik Bognár József nevéhez

Fotó: V. Varga József (FMH-archív)

A díjak ünnepélyes átadását, a nagy gálát hagyományosan a magyar kultúra napján tartják, de most, a vírushelyzet miatt a magyar hősök emlékünnepének nyitóeseményeként május 29-én rendezik meg a Stefánia-palotában.

Az emlék régebbi: Polyák István festő-grafikus a tájházhoz hívta a Hírlapot: a Falvak Kultúrájáért Alapítvány fafaragó alkotótáborának a település adott otthont. – Gyere, fogd meg, Feri! – Rosengart Béla faszobrász az emlékoszlop faragása közben Nick Ferenc, az alapítvány elnökének segítségét kérte. Arrébb egy másik rönköt éppen nagyoltak a mesterek. Aztán valahány alkotó szerte az udvaron egyöntetűen az árnyas terasz felé fordult, indult, az ott ténykedő Bognár Józsefet üdvözölve: a falu polgármestere ugyanis meghozta az ebédet…

A lovagi cím nem a hivatali tisztséget betöltő faluvezetőnek szól, hiszen neki vállalt kötelessége a településéért és annak fejlődéséért dolgozni. Az elismerést a közösségért önzetlenül tenni akaró ember kapta. És ezt jól tudta a javaslattevő nyolc úrhidai civil szervezet is. Fáradhatatlanul, lelkes igyekezettel tartalmat és motivációt ad az egyesületeknek, kluboknak, legyenek azoknak a tagjai éppen fiatalok, felnőttek vagy szépkorúak.

A bizalom–tisztesség–kitartás hármas elve vezérli Bognár Józsefet a mindennapokban. A csapatmunkában hisz, a polgármesterséget 24 órás szolgálatnak tekinti. Nyitott, közvetlen, derűs ember, megtalálja a hangot mindenkivel. Feleségével 1988-ban vásároltak telket a faluban, 1996-tól úrhidai lakosok. Mariann biztos hátteret nyújt számára, büszkék lányaikra. Mindig figyelemmel kíséri a közösség életét, mindenkor a gondok megoldására törekszik. 2002-ben önkormányzati képviselőnek választották, 2006 óta a falu polgármestere.

Számos fontos rendezvény fűződik Bognár József nevéhez
Fotó: V. Varga József (FMH-archív)

Fontos számára az egyre szépülő településen élő emberek lehető legjobb életminőségének a megteremtése, hisz az erős közösségekben, és mindent megtesz azért, hogy fejlődni tudjanak. Fontos számára a múlt és a jelen értékeinek tisztelete és megbecsülése, a hagyományok őrzése, új hagyományok teremtése.

Már a kétezres évek elején kitűnt jó szervezőkészségével, például az ő bábáskodása mellett valósultak meg Úrhidán az első gyermeknapok. Természetesen ott állnak mellette barátai, akik támogatják és segítik munkáját.

Az elmúlt két évtized alatt számos rendezvény – amelyek létrejöttében vezető szerepet töltött be – elválaszthatatlanná vált Úrhidától. Elég, ha csak a tavaszi Disznósiratóra, a nyári Csülökfesztiválra vagy az őszi Márton-napi vigasságra gondolunk.

– Valamelyiket már igazán megrendezhetnénk újra – kacsint a krónikásra, a heteinket, hónapjainkat gúzsba kötő vírushelyzetre utalva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában