elismerés

2021.01.30. 14:15

Felcsendül a harsona: nemzetközi a siker!

Dobi János Mátyás, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar első harsonása nemzetközi versenyen ért el első helyezést.

FMH

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar pénteken újabb nagy sikerről számolt be. (Nemrég a basszusharsonás Sztranyák Dávid kapta meg a 30 év alatti alkotóknak járó Junior Prima Díjat zeneművészet kategó­riában.)

Új-Zélandon január 28. és 31. között online rendezik meg azt a nemzetközi mélyrézfúvós-fesztivált, a New Zealand International Brass Festivalt, amelynek keretein belül versenyt is hirdettek. Itt tubások, eufóniumosok és harsonások mérték, illetve mérik össze tudásukat, ugyancsak online formában. A tenorharsonások megmérettetését Dobi János Mátyás, a zenekar első harsonása nyerte.

– A versenyre két felvételt kellett küldenünk, ezeket értékelte a nemzetközi, a tenorharsonások kategóriájában hatfős zsűri – mesélte Dobi János Mátyás. – A kötelező mű Henri Tomasi Concerto című harsonaversenye volt, a felvételen Souhei Yamagami kísért zongorán. Szabadon választott darabként egy amerikai zeneszerző, Brian Lynn Doolallynastics című szólódarabját adtam elő.

Dobi János Mátyás régóta játszik az Alba Regia Szimfonikus Zenekarban, két éve már közalkalmazotti státuszban. A zenekar hét évvel ezelőtti újjáalakulása óta megbízott szólamvezetőként volt jelen, másfél éve azonban egy sikeres próbajáték során véglegesen elnyerte ezt a pozíciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában