Karácsonyi hangulatot csináltak és közvetítettek

2020.12.14. 07:15

Luca-napi várakozás a kézművesekkel

A járvány ellenére is szerveztek karácsonyi készülődést a Fehérvári Kézművesek Egyesületének tagjai. Persze, az érdeklődők online követhették, mi zajlik a Kézművesek Házában.

Bokros Judit

Nagyon hangulatos közvetítést láthattunk vasárnap a Kézművesek Házából

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A karácsonyt megelőző adventi időszakban hagyomány a Fehérvári Kézművesek Egyesületénél, hogy egy-egy hétvégén programot csinálnak székhelyükön, a Rác utcai Kézművesek Házában. Ekkor az érdeklődők, a családok különböző kézműves technikákkal alkothatnak például karácsonyfadíszeket, süthetnek mézeskalácsot, és egyéb tevékenységekben merülhetnek el.

Balról Sifter Erika nemezelő, akit Szenczi Jánosné Zsuzsa kérdezett, jobbra pedig Szolga Boglárka, aki mézeskalácsot készített
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Idén – a járvány miatt – ez sem valósulhatott meg a szokásos módon, személyesen. A kézművesek azonban készültek. Szombaton – amint az a címlapon olvasható – Viza Attila önkormányzati képviselő jelenlétében feldíszítették a Rác utca karácsonyfáját, vasárnap, Luca napján pedig élő közvetítést adtak a Kézművesek Házából.

 

Délelőttől késő délutánig volt bábelőadás, meseolvasás, kézműveskedés, a Luca-napi szokásokról pedig Váczi Márk etnográfus beszélt a házigazda, Szenczi Jánosné Zsuzsa egyesületi elnök kérdéseire válaszolva. Megtudhattuk például: a december 13-ai Luca-nap Itáliából elterjedt kultusza szerint Szent Lúcia egy szűz vértanú volt, akit kegyetlenül megcsonkítottak (a másik változat szerint ő csonkította meg saját magát). E legenda alapján Lucát védőszentként, pozitív alakként tartjuk számon. Ám létezik a gonosz, a boszorkányos Luca is, aki olyan, mint egy démon, kifejezetten ártó lény tehát. A néphagyományban december 13-a asszonyi dologtiltó nap, különösen hegyes, éles szerszámmal – például tűvel – nem szabad dolgozni. S kötődnek jósló szokások is ehhez a naphoz. A kézműves hölgyeknek azért volt dolguk vasárnap, mivel többen mutattak be karácsonyfadísz-készítési technikákat, és meséltek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában