összművészeti album

2020.11.06. 07:15

Önkifejezés-formáló – Tóth Kinga volt az Új Magyar Képtár vendége

A fehérvári kötődésű, még a Kodolányi János Főiskolán tanult Tóth Kinga író, költő, hang- és képzőművész volt a vendége csütörtökön este az Új Magyar Képtárnak.

Bokros Judit

A közeljövő Tóth Kingának is bizonytalan, de vannak már tervezett szereplései

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A fiatal szerzővel Czinki Ferenc irodalmár beszélgetett. Az apropót Kinga frissen megjelent, Írmag/Offspring című összművészeti albuma adta. Felvezetésként azonban megtudhattuk, hogy a művész hosszabb, ösztöndíjaknak, pályázatoknak köszönhető külföldi távollét (például Graz város írója is volt) után most van huzamosabb ideje, három hónapja itthon, és saját bevallása szerint a Covid okozta helyzet ellenére egyelőre nagyon jól érzi magát. Az is kiderült, hogy nyolc éve nem tartózkodott ennyi ideig Magyarországon.

Jelenleg Budafokon él, egy művészházban, és műtermet bérel. Mielőtt hazajött, Svájcban volt ösztöndíjas, az ott-tartózkodását azonban pont a koronavírus-járvány miatt kellett megszakítania.

A közeljövő Tóth Kingának is bizonytalan, de vannak már tervezett szereplései
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az „Írmag”-ról elhangzott, hogy egy különleges összművészeti albumról van szó, amelynek négy rétege van: fotókból, grafikákból, valamint Kinga magyar és angolra fordított verseiből áll össze. Eredetileg német nyelven jelent meg, és ez most az újabb változat. A fotókon egyrészt itthon és Svájcban megörökített tájak szerepelnek, másrészt vannak olyan képek, amelyek Kinga műhelyében és fiolákban tartott anyagokról készültek. Utóbbi sorozat Kaspar Mattmannal közös.

Egy vetítésnek köszönhetően az esten láthattuk is e munkákat, s miközben a kivetítőn váltották egymást a képek, Kinga kétszer is felolvasott az ember és az általa pusztított környezet viszonyát megörökítő, nagyon érzékletes verseiből.

A beszélgetésen szó esett még a klímatudatosságról és arról, hogyan emelik be ezt ma bizonyos szerzők az irodalomba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában