A Háy János művéből készült darab tizenévesekről szól

2020.11.12. 17:30

Díjnyertes atmoszférát teremtettek a fehérvári Prikulicsok

A Szabad Színház utánpótlás-csoportjairól, a Prikulicsokról már nem először hallunk. Ezúttal a Bázis 1 csapata nyert díjat egy rangos szemlén.

Bokros Judit

A Prikulicsok Bázis 1 csoportja nagyon ráérzett a darabra; Kerekes Áron, Kovács Gergő és Kuttner Bálint útmutatásai inspirálóan hatottak a fiatalokra

Fotó: Szabad Színház

Friss a hír és a Szabad Színház közösségi oldalán is olvasható, hogy az Uray György emlékére szervezett budapesti Magyar Művek Szemléjén a Prikulics 1 Bázis csoport különdíjat kapott a Völgyhíd című előadás „teátrális atmoszférájának megteremtéséért”. A Háy János művéből készült darab kifejezetten a tizenéves korosztályt célozza meg, az ő problémáikról, érzéseikről szól, az író pedig valós esemény, a veszprémi Viadukt­nál történt öngyilkosság hatására írta meg a szöveget.

A Prikulicsok művészeti vezetője – ahogy a Szabad Színházé is – Nagy Judit, akitől tudjuk: az utánpótlást képviselő gyerekek ma már két csoportba járnak, hiszen az elmúlt öt évben a kezdők érettebbek, tinédzserek lettek, s nem minden esetben tudnak együtt játszani az időközben folyamatosan érkező kisebbekkel. Ezért lett az idősebbekkel működő csoport neve Bázis 1, ahová huszonöt diák tartozik.

Velük viszont Kerekes Áron, egy tehetséges, a rendezést tanuló fiatalember foglalkozik rendszeresen (Nagy Judit a Perelj, Uram! című előadás rendező-asszisztenseként ismerte meg). A Völgyhíd című dráma is az ő választása volt, illetve rendezőtársai, Kovács Gergő színész és Kuttner Bálint színész egyetemi hallgató működtek még közre.

A Prikulicsok Bázis 1 csoportja nagyon ráérzett a darabra; Kerekes Áron, Kovács Gergő és Kuttner Bálint útmutatásai inspirálóan hatottak a fiatalokra
Fotó: Szabad Színház

A színházi műhely a nyári szakmai táborban, Agárdon kezdte meg a munkát, és az előadás körülbelül egy hét alatt össze is állt a nagyszerű helyszínen. A következő próbafolyamat már ősz elején volt A Szabadművelődés Házában, ahol nagyon jól sikerült alkalmazkodni a körülményekhez – mesélte lapunknak Nagy Judit, aki szeretné, ha a darabot minél több középiskolai osztály látná, és az osztályfőnökökkel beszélgetnének róla. Hiszen a témáját így sikerülhet igazán közel vinni ehhez a korosztályhoz.

– A „Völgyhíd” a felnőtté válás összes gyötrelmét magában foglalja, és megmutatja, hogyan látják a tinédzserek a világot, illetve a világ hogyan látja őket. Az öngyilkosság, a halál gondolata is sokakat foglalkoztat ebben a korban, de kevesen jutnak el odáig, hogy a tettek mezejére lépjenek. Az osztályfőnököknek, szülőknek azért is ajánlom ezt a darabot, mert arra is rávilágít, mi vezethet el egy ilyen tragédiáig – fogalmazott a vezető.

A Magyar Művek Szemléjét a Magyar Szín-Játékos Szövetség hirdeti meg évről évre azzal a céllal, hogy minél több kortárs magyar szerző műve kerüljön minél színvonalasabban színpadra. A zsűri – amelyben írók, dramaturgok is vannak – nem csupán a színészi játékot, a rendezést, hanem az alapul szolgáló művet is elemzi. A Prikulicsok csoportja először szerepelt ezen a szemlén, amely nagyon színvonalas, és jó visszajelzést ad.

A „Völgyhíd” esetében a kiemelkedő teátrális atmoszférateremtést emelték ki, hiszen nagyon szép színpadi képek születtek. Ez annak is köszönhető – emelte ki Nagy Judit –, hogy az eredeti agárdi helyszínen annyira jól sikerült megcsinálni a produkciót, hogy a fiatalok azt a hangulatot, élményanyagot tovább tudták vinni, és képesek voltak adaptálni más körülmények közé. Előny továbbá, hogy sokszínű a társaság, és ez a sokszínűség sajátos egységet képez.

Az előadás élőben hatásos igazán, ezért így szeretnék majd Fehérváron előadni, ha már ismét lehetséges lesz. S akár az eredeti agárdi helyszín is szóba jöhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában