Koronavírus Fejérben

2020.10.01. 11:30

Szükség van a zene világnapjára! Fejérben több helyen is megünneplik

Negyvenöt éve ünnepeljük október 1-jén a zene világnapját. Idén erre is többen rendhagyóan készülnek.

Bokros Judit

Fehérváron a zene világnapja alkalmából gálaműsort szoktak szervezni díjátadóval, most ez is elmarad. Lesz helyette szabadtéri műsor, amelyet a szabályok betartásával bárki meghallgathat

Fotó: FMH-archív

A kezdeményezés a világhírű hegedűművész, Yehudi Menuhin nevéhez fűződik, aki úgy gondolta: a csöndet meg kell becsülnünk, az ezerarcú muzsikát pedig azért kell minél többünknek megismernünk, hogy közelebb hozza egymáshoz az embereket, a kultúrákat. Az UNESCO 1975-ben nyilvánította a zene világnapjává október 1-jét, így erre a dátumra a zenével foglalkozó emberek fokozottan odafigyelnek. Menuhin arra is buzdított, hogy a világnapon minél több helyszínen rendezzenek zenei eseményeket, akár utcazenélés, akár koncert formájában.

Fejér megyében is mindig vannak csatlakozók a felhíváshoz, bár a koronavírus-járvány miatt sajnos e téren is óvatosabban kell szervezkedni. Így Székesfehérváron elmarad például az ilyenkor szokásos gálaműsor, amelyen átadják a Fricsay-díjat és más elismeréseket. Az új helyzetben szabadtéri zenélés, éneklés várható: a Hermann-zeneiskola növendékei csütörtökön 11.30-tól muzsikálnak a Pipó-toronynál, majd 17 órától kamaraegyüttesek, kórusok és hangszeres zenészek adnak szabadtéri koncertet a Városház téren. Zárásként összkari együtt éneklés lesz – invitál a meghívó.

A szereplők között van az Alba Regia Szimfonikus Zenekar is, amelynek igazgatója, ifj. Major István elmondta: a csütörtöki programra két műsorszámmal készülnek: előadnak egy négy hegedűre írt Vivaldi-versenyművet, illetve egy Respighi-művet. Az ünnep kapcsán úgy fogalmazott: rengeteg világnapot ünneplünk, de a zenéé az egyik legjelentősebb. Ha belegondolunk, az átlagember úgy általában sok zenét hall egy nap során, hiszen háttérként ott van például a boltokban, és szólhat muzsika az autóban, otthon vagy akár a munkahelyen is. A zene ugyan most koncertek formájában kevésbé tud jelen lenni, de így is eljuthat az emberekhez.

Fehérváron a zene világnapja alkalmából gálaműsort szoktak szervezni díjátadóval, most ez is elmarad. Lesz helyette szabadtéri műsor, amelyet a szabályok betartásával bárki meghallgathat
Fotó: FMH-archív

A Covid–19 időszakában különleges helyzetet élnek meg mint zenészek, előadóművészek – folytatta Major István. Ez az egész olyan, mintha atombombát dobtak volna le, hiszen körülbelül az alapoktól kell újraépíteniük mindent. A félelmek feloldása után számba kell venni azt is, hogy megmaradnak-e a koncertlátogatói szokások, s látszik, hogy nagy erőfeszítés kell a korábbi állapot visszaállításához.

Az igazgató sokat foglalkozott az online koncertezéssel, amelyet csak módjával támogat. A zenélés ugyanis az „itt és most” művészete, a zenész, az énekes mindig az adott pillanatban megélt, ihletett állapotában ad elő. Az online közvetítés ugyan majdnem olyan, mintha élőben néznénk a műsort, mégis más. Az energia nem jön át, és a hallgató is el van szeparálva, márpedig a közönség tagjai nagy hatással vannak egymásra. Az élő koncert élményét igenis meg kell fizetni, mert sok munka van benne – tette hozzá az igazgató, aki elsősorban a szabályoknak megfelelően rendezett élő koncerteknek és közvetítésüknek látja értelmét.

Mivel a zenekar most a fiatalokhoz is kevésbé tud eljutni, ezért október 2-án, pénteken újdonsággal készülnek.

A népszerű PartiTúra ifjúsági hangversenybérletet nem tudták elindítani az iskolai szabályozások, a vírushelyzet miatt, ezért másképp folytatják az ifjúság zenei nevelését. Ehhez azonban szükség van a szülők, nagyszülők felelősségére, közreműködésére is – hangsúlyozzák. Most alkalmat kínálnak arra, hogy a családok október 2-án, pénteken ingyenes műsort láthassanak, hallhassanak a csónakázótó szigetén. „Az otthon” – zenés családlátogatás című programot 15.30, 16.30 és 17.30 órai kezdettel adják elő, mindig háromnegyed órában. A zenekar a helyszínen felállított kis színpadon olyan különlegességekkel készül, amelyek elnyerhetik a gyerekek tetszését is. Az igényes klasszikus zenei válogatásban elhangzanak például A keringőző macska, a Gyerekszimfónia, A király mulat című művek.

Pfiffer Zsuzsanna, a Martonvásári Fúvószenekar karmestere a zene világnapja apropóján elmondta, hogy korábban a martonvásári művészeti iskolával közösen készültek, idén azonban nem lesz ilyen program. Helyette két változat lehetséges: ha sikerül a szerdai próbán felvenni új számot, akkor azt osztják meg a zenekar közösségi oldalán. Vagy régi felvételt vesznek elő, esetleg komplett koncertet raknak ki az oldalra. Nagyon nehéz most bármit is előre tervezni, mivel a próbák a vírushelyzet miatt változó létszám okán igencsak rapszodikussá váltak. A közösség hetente összejön, de mindig van hiányzó, hiszen sok a középiskolás közöttük.

Pfiffer Zsuzsanna szerint az emberek nem igazán figyelnek a zenei világnapra. Éppen ezért lenne fontos az ünnep és a muzsika széles körű népszerűsítése. Terveztek például flashmobot, amelyhez bárki csatlakozhat – remélik, hogy ez jövőre vagy később megvalósulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában