megnevettet, megráz, megrendít

2020.10.22. 20:27

Péntek este lesz a tévében az új fehérvári ötvenhatos film!

Csütörtök délután volt a szűk körű díszbemutatója Matuz János Szemek című ötvenhatos tévéjátékának a Barátság moziban.

Majer Tamás

A díjazott

Fotó: ÖKK / Simon Erika

Főként az alkotók, szereplők voltak jelen. A székesfehérvári képekkel, tényekkel, eseményekkel teli filmben megjelenik a Szabó Palotánál – az akkori ÁVH, a mai rendőrség épületénél – hősi halált halt Csányi Éva alakja, sorsa is. A filmből nem hiányzik a jókedv: megnevettet, s nem hiányzik belőle a szörnyű és a dicső múlt sem: megráz, megrendít.

A polgármester, Cser-Palkovics András a vetítés előtt adott át polgármesteri elismerő emlékérmet az idén 90 esztendős nyugalmazott állatorvos Perényi Istvánnak, aki hosszú évtizedek óta fotóz szüntelen: a Szemek című filmben is felhasználták korabeli felvételeit.

Perényi István polgármesteri elismerő emlékérmet kapott Cser-Palkovics Andrástól
Fotó: ÖKK / Simon Erika

A városi emlékhelyeken is csütörtökön voltak az önkormányzati koszorúzások, így a Hotel Magyar Király ’56-os emléktáblájánál, a rendőrség mai épületénél, valamint a Széchenyi-iskolánál Bartók József, illetve a Zichy ligetnél, Keszei István emléktábláján.

A Szemek című filmet a székesfehérvári városi televízió október 23-án vetíti, 19 óra 20 perctől.

https://www.feol.hu/kultura/helyi-kultura/otvenhatban-ugy-dontottek-lepni-kell-matuz-janos-iden-jatekfilmet-keszitett-a-diakokkal-4375759/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában