Élő népművészet a csodák virágaival

2020.10.12. 07:25

Kiállítás nyílt Fehérváron a fenntartható hagyományért

A 17. országos népművészeti kiállítás pályázatát az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége hirdette meg. A seregszemle A fenntartható fejlődés alcímet kapta.

V. Varga József

Képünkön Józsa-Szaka E. Kata, az egyik díjazott kiállító

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A kategóriák a tárgyalkotó népművészet, a népi kismesterségek széles és színes palettáját hordozzák: a történeti és paraszti hímzéstől kezdődően a szőtteseken, a faművességen és a bútorfestésen át egészen a fazekasságig, a gyékényfonásig, a gyermekjátékig. Régiónként előzsűri válogatta ki a munkákat, melyek az őszi régiós kiállításokon részt vesznek. A felmenő rendszerű kiállítást ötévenként rendezik meg, idén a járvány mindent átírt, a szakmai zsűri általi válogatást követően az országos tárlatot a jövő tavasszal nyitják majd meg.

Képünkön Józsa-Szaka E. Kata, az egyik díjazott kiállító
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Közép-dunántúli régióban (Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megye) élő alkotókat Gonda Emma, az M-Art Egyesület alelnöke köszöntötte vasárnap délután A Szabadművelődés Házában. A fehérvári kiállításra több mint 60 alkotó ötszáznál is több munkát adott be, melyek többsége november 5-éig lesz látható az intézmény nyitvatartási idejében.

A kiállítást Kósa Klára keramikusművész, a népművészet mestere, a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja nyitotta meg szívhez és lélekhez szóló ízes szavaival, felemelő gondolataival:

– Soha nem jártunk ott, de mégis emlékképünk van az Édenkertről, mely tele van csodálatos virágokkal, fákkal, madarakkal, a négy folyó áldásaival. Mindenünk van, csak boldogoknak köll lennünk, csak örülnünk köll tudni a saját magunk és a másik embör alkotásainak. És mindig tanulhatunk, okulhatunk a másiktól, egyre föntebb emelkedhetünk általuk. Higgyétek el, az Édenkert, a Tündérkert bennünk van…

 

Az ünnepi alkalmon 30 kiállítót díjaztak, köztük számos Fejér megyei alkotót. A kiállításon mezőföldi néptánc-összeállítással közreműködött Hahn-Kakas István és Tombor Bea, kísért a Barátok zenekar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában